Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Trending

UN postigao sporazum o smanjenju plastičnog otpada u oceanima

Oko 180 država je u petak postiglo dogovor kojim se želi znatno smanjiti količina plastike koja završi u svjetskim oceanima

Objavljeno 11.05.2019
Tamara Lemajić

Oko 180 država je u petak postiglo dogovor kojim se želi znatno smanjiti količina plastike koja završi u svjetskim oceanima, objavili su Ujedinjeni narodi.

Države su se složile da će izmijeniti Baselsku konvenciju kako bi svjetska trgovina plastičnim otpadom bila transparentnija i bolje regulirana, a da upravljanje bude sigurnije za ljudsko zdravlje i okoliš.

“Ponosan sam da su ovaj tjedan u Ženevi stranke Baselske konvencije postigle sporazum o pravno obvezujućem, globalnom mehanizmu za upravljanje plastičnim otpadom”, priopćio je Rolph Payet, izvršni tajnik u agenciji UN-a za Baselsku, Rotterdamsku i Stockholmsku konvenciju.

“Zagađenje plastikom, proglašeno ogromnim ekološkim problemom svjetskog razmjera, doseglo je epidemijske proporcije, s procijenjenih 100 milijuna tona plastike u oceanima, od čega između 80 i 90 posto dolazi s kopna”, dodaje se u priopćenju.

Payet je naglasio kako su pregovori, započeti prije 11 dana i na kojima je sudjelovalo 1400 delegata, postigli više nego što je očekivao.

Dužnosnici takav napredak dijelom pripisuju sve većoj svjetskoj osviještenosti o opasnosti zagađenja plastikom za morski život, čemu su pridonijeli i dokumentarni filmovi britanskog autora Davida Attenborougha i drugih.

Marco Lambertini, direktor ekološke organizacije WWF International, kazao je kako su bogate države dugo izbjegavale odgovornost za ogromne količine plastičnog otpada, a da je novi sporazum veoma dobrodošao korak u suočavanju s tom neravnotežom.

“No to je samo dio puta. Što mi i planet trebamo je opsežan dogovor koji će se suočiti s globalnom plastičnom krizom”, rekao je.

Payet je istaknuo kako bi nova pravila trebala imati značajan utjecaj na zagađenje oceana i osigurati da plastika “ne završi tamo gdje ne bi trebala”.

Nova pravila će stupiti na snagu tek kroz godinu dana, no Payet je naglasio kako su potpisnice poručile da ne žele bilo kakvu odgodu.

(Hina)

Tagovi: ocean, plastika, smanjenje plastike, UN,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE