Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Gospodarstvo

Ured za reviziju: Ne provode se sve preporuke

Nitko od 16 proračunskih korisnika nije dobio 'negativnu' ocjenu...

Objavljeno 31.03.2021
Ivona Amidžić

Od 954 naloga i preporuka, koje Državni ured za reviziju dao različitim subjektima u prošlim revizijama, lani ih nije provedeno 137, a primjenjiva nisu 54 naloga i preporuke.

Provedeno je 611 naloga i preporuka, djelomično 80, a 72 su u postupku provedbe, izvijestio je u utorak Ured koji je Hrvatskom saboru dostavio Izvješće o svom radu u 2020.

Ured je u toj godini obavio 185 revizija, do kojih se 160 odnosi na financijske revizije i 25 na revizije učinkovitosti.

Uz Izvješću o svom radu, Saboru je dostavio i objedinjena izvješća o financijskoj reviziji korisnika državnog proračuna u čijem je prilogu 16 pojedinačnih izvješća, lokalnih jedinica s 63 pojedinačna izvješća te trgovačkih društava u vlasništvu tih jedinica u čijim je prilogu 17 pojedinačnih izvješća.

Među korisnicima državnog proračuna su i izvješća o reviziji ministarstava obrane i zaštite okoliša.

Nitko od 16 proračunskih korisnika nije dobio ‘negativnu’ ocjenu.

Naime, o njihovim financijskim izvještajima izraženo je sedam bezuvjetnih i devet uvjetnih mišljenja, a o usklađenosti poslovanja 11 bezuvjetnih i četiri uvjetna.

Za utvrđene nepravilnosti i propuste dano im je 155 naloga i preporuka.

‘Negativne’ ocjene nisu dobile ni lokalne jedinice.

Od njih 63, devet gradova i 54 općine, o financijskim izvještajima izraženo je 18 bezuvjetnih i 45 uvjetnih mišljenja, kao i o usklađenosti poslovanja s propisima i unutarnjim aktima.

Ured je Saboru dostavio i izvješća o obavljenoj reviziji učinkovitosti Upravljanje intervencijama kod iznenadnih onečišćenja u Jadranskom moru te Spremnost Hrvatske za implementaciju ciljeva održivog razvoja iz Programa održivog razvoja do 2030.

Izvješća su dostavljena i DORH-u te objavljena na mrežnim stranicama Državnog ureda za reviziju, http://www.revizija.hr/hr/izvjesca.

Osim izvješća o obavljenoj reviziji, DORH-u su dostavljene obavijesti zbog nedostavljanja plana provedbe naloga i preporuka u zakonom propisanom roku, i to za šest subjekata: tri općine i tri političke stranke.

(Hina)

foto: unsplash

Tagovi: korisnici, nalog, negativna ocjena, preporuka, proračun, revizija, ured za reviziju,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE