Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Gospodarstvo

Uskoro nova aplikacija sa svim informacijama za poljoprivrednike

Ministarstvu poljoprivrede ona će će omogućiti jednostavniju i bržu komunikaciju s poljoprivrednim proizvođačima te kvalitetniju analizu podataka

Objavljeno 06.09.2021
Ivona Amidžić

Ministarstvo poljoprivrede ovog tjedna predstavlja eSavjetnik, novu aplikaciju sa svim informacijama važnim za hrvatske poljoprivrednike, čime se nastavlja proces digitalizacije javnih usluga u poljoprivredi.

Kako se navodi u priopćenju, ovog tjedna Ministarstvo će predstaviti tu aplikaciju koja će hrvatskim poljoprivrednicima kroz personalizirano sučelje pružiti središnje mjesto za pristup ključnim informacijama važnim za ispunjavanje administrativnih obveza i pomoći im pri razvoju poljoprivredne proizvodnje.

Ujedno, dodaju, Ministarstvu poljoprivrede ona će će omogućiti jednostavniju i bržu komunikaciju s poljoprivrednim proizvođačima te kvalitetniju analizu podataka.

Navode da će poljoprivrednici kroz eSavjetnik moći pronaći stručne savjete i vijesti iz područja poljoprivredne proizvodnje, detaljne informacije i najave o vremenskim prilikama u njihovom području,  informacije o registriranim i odobrenim sredstvima za zaštitu biljaka te preporuke za zaštitu bilja, kao i lokacije za zbrinjavanje ambalažnog otpada.

Putem te mobilne aplikacije i web platforme moći će se i preuzeti sve obvezne evidencija za IAKS mjere, pronaći najbližeg dostupnog savjetnika Ministarstva poljoprivrede stručnog za traženi sektor proizvodnje, a obveznicima mjera iz Programa ruralnog razvoja bit će omogućeno personalizirano praćenje njihovih obaveznih edukacija te prijavu na iste.

Nastavak je to procesa digitalizacije javnih usluga u poljoprivredi koja je započela uvođenjem e-poljoprivredne iskaznice (ePI) koja poljoprivrednicima služi za poslovanje bez papira, štedi vrijeme, radne sate te omogućuje jedinstvenu identifikaciju poljoprivrednika, digitalni potpis i podnošenje zahtjeva za potporu u AGRONET-u, ističe se u priopćenju.

Kaže se i da ePI iskaznica mijenja sve postojeće kartice koje su poljoprivrednici koristili – tzv. zelenu poljoprivrednu karticu, karticu plavog dizela i karticu za korištenje sredstava za zaštitu bilja.

Do sada je elektronsku poljoprivrednu iskaznicu zatražilo gotovo 56 tisuća hrvatskih poljoprivrednika, preuzelo gotovo 40 tisuća, a u prvoj, testnoj godini, njih 7.000 je jedinstveni zahtjev za potpore prvi put podnijelo uz digitalni potpis.

Ministarstvo podsjeća i na aplikaciju HRana, nastalu u suradnji Ministarstva poljoprivrede i Agencije za komercijalnu djelatnost, koja omogućava građanima primanje obavijesti o svim detaljima povlačenja ili opoziva proizvoda s tržišta u Hrvatskoj i u EU u realnom vremenu.

Od svoje objave u svibnju 2020. godine do danas preuzeta je 11.132 puta, navode u tom ministarstvu te dodaju da s obzirom na povećani broj opoziva u posljednje vrijeme, HRana je samo u posljednjih tjedna dana preuzeta gotovo tisuću puta.

(Hina)

foto: unsplash

Tagovi: aplikacija, esavjetnik, ministarstvo poljoprivrede, poljoprivreda, poljoprivrednici,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE