Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Gospodarstvo

Ustavni stručnjak Mato Palić: Plenkovićeve priče o uvođenju eura nisu točne

Hrvatski i osječki ustavni stručnjak, profesor na Pravnom fakultetu u Osijeku, svako toliko putem društvenih mreža reagira na socijalne i političke devijacije ...

Objavljeno 18.11.2018
Alan Srčnik

Hrvatski i osječki ustavni stručnjak, profesor na Pravnom fakultetu u Osijeku, svako toliko putem društvenih mreža reagira na socijalne i političke devijacije … – piše danas OsijekNEWS.hr.

Čini to bez viška riječi, ponekad ‘otrovno’, ali s argumentima koji ne trpe banalne rasprave. Ono što napiše, ima ozbiljnu težinu i poziva na odgovornost.

Najava premijera Andreja Plenkovića o obveznom uvođenju eura u hrvatski platni prostor, a kao posljedici pristupanja Europskoj uniji, Mato Palić doživljava netočnim i tvrdi …

– Jučer smo od premijera RH Andreja Plenkovića mogli čuti kako je referendumom o pristupanju Europskoj uniji Hrvatska prihvatila obvezu uvođenja eura pa zbog toga nije moguće provođenje referenduma kojim bi se prihvatio ili odbacio euro kao valuta. To nije točna tvrdnja. Da bi Hrvatska uvela euro mora dvije godine bio u okviru ERM 2 tečajnog mehanizma (jedan od uvjeta). Međutim, ulazak u ERM 2 tečajni mehanizam nije pravno obvezan nego dobrovoljan. To su pravne činjenice koje iz nekog razloga nisu predočene javnosti. Svrha ove objave je iznošenje činjenica o obveznosti uvođenja eura u Hrvatsku i nema nikakve veze s osobnim stavom o tome trebamo li uvesti euro ili ne – zaključuje Mato Palić na Facebook-u.

Foto: Facebook (Mato Palić)

Tagovi: andrej plenković, euro, mato palić,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE