Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Gospodarstvo

UZOR: ministar zaštite okoliša treba biti smijenjen

UZOR smatra kako je ministar (ne)odgovoran i nekompetentan i vodi neodgovornu politiku fokusiranu na centre za gospodarenje otpadom...

Objavljeno 27.10.2018
Antonela Verković

Ekološka udruga UZOR poručila je da odluke donesene protekloga tjedna u Europskom parlamentu odnosno njegovu Odboru za okoliš o smanjenju utjecaja plastike na okoliš i o prestanku financiranja spaljivanja otpada iz europskih fondova, pokazuju da hrvatski ministar zaštite okoliša i energetike vodi neodgovornu politiku fokusiranu na centre za gospodarenja otpadom i spaljivanje otpada i da treba biti smijenjen.

Udruga navodi da je Odbor za okoliš Europskog parlamenta 25. listopada izglasao u najbitnijem prestanak financiranja spaljivanja otpada, kao i odlaganja otpada na odlagališta iz sredstava Kohezijskog i drugih fondova EU, što je i ranije isticano, kako u tranzicijskom paketu izmjena direktiva iz područja otpada povećanjem ciljeva cirkularne ekonomije, tako i u usvajanju i jačanju  ciljeva Kohezijske politike EU u segmentu otpada.

Udruga ističe da je time potvrđeno ono što dugo tvrdi, da Europa neće financirati  skupe i štetne centre za gospodarenje otpadom u RH i njihove pripadajuće tehnologije usmjerene na spaljivanje otpada; tako neće financirati ni Zagrebački centar za gospodarenje otpadom sa spalionicom  tzv. energanom.

ZAŠTO ŽELE DA BUDE SMJENJEN?!

Sredstva EU fondova raspoloživa su i fokusirana na financiranje objekata u funkciji viših stupnjeva gospodarenja otpadom:  prevenciju, ponovnu upotrebu, odvojeno prikupljanje  i recikliranje otpada.

Stoga će  centre za gospodarenje otpadom, kao ministrov sramotni cit. “najviši doseg infrastrukture za postizanje ciljeva cirkularne ekonomije”,  koji uporno zastupa i koji po njemu nemaju alternativu, platiti svi građani RH, poručuje UZOR.

“To je još jedan od razloga zbog kojih (ne)odgovorni i nekompetentni ministar Ministarstva zaštite okoliša i energetike treba biti smijenjen. Na tome zahtjevu i dalje jednako ustrajemo,” poručuju.

Udruga pozdravlja EU Direktivu o jednokratnoj plastici jer je ona znatan daljnji doprinos smanjenju količine i vrste  otpada  koja se najčešće  nalazi i završava u okolišu, vodama i  na odlagalištima i kojima je plastike za jednokratnu upotrebu među najčešćim uzrocima.

“To je svakako nesumnjivo i veliki doprinos protiv nesuvislog planiranja spaljivanja otpada u Republici Hrvatskoj,” stoji u priopćenju Udruge za zaštitu okoliša Resnika (UZOR).

(Hina)

FOTO: Pixabay

Tagovi: ministar zaštite okoliša i energetike, otpad, tomislav ćorić, UZOR,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE