Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Lifestyle&Tech

Varaždinska bolnica dobila uređaj za magnetsku rezonancu

U Opću bolnicu Varaždin stigao uređaj za magnetsku rezonancu (MR) vrijedan 7,1 milijun kuna

Objavljeno 12.02.2019
Tamara Lemajić

U Opću bolnicu Varaždin u utorak je stigao uređaj za magnetsku rezonancu (MR) vrijedan 7,1 milijun kuna, koji bi s radom trebao krenuti početkom travnja.

Uređaj je nabavljen bespovratnim sredstvima iz Europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu projekta Ministarstva zdravstva.

Varaždinski župan Radimir Čačić istaknuo je kako je to prvi takav uređaj na sjeverozapadu Hrvatske, gdje živi više od 400.000 stanovnika, a varaždinska Opća bolnica prva javna zdravstvena ustanova na tom području koja ima uređaj za MR.

Nakon što se na MR čekalo godinama, ponosni smo što će biti u varaždinskoj bolnici kao najvećoj i najznačajnijoj zdravstvenoj ustanovi na sjeveru Hrvatske, rekao je Čačić.

Dožupan Robert Vugrin podsjetio je da se o nabavci MR-a priča već više od deset godina, a prvi konkretan korak napravljen je 2016. godine kada je donatorskim akcijama prikupljeno 849.000 kuna. Napokon je 2017. putem Europskog fonda za regionalni razvoj otvorena mogućnost kupnje sofisticirane medicinske opreme.

U tijeku je opremanje i prilagodba prostora za uređaj, a vrijednost tih radova iznosi 1,3 milijuna kuna, što govori da je riječ o zahtjevnom zahvatu koji obuhvaća i zaštitu od elektromagnetskog zračenja te od buke. To će se financirati s 849.000 kuna prikupljenih donacija, a ostatak od gotovo pola milijuna kuna osigurat će Varaždinska županija iz decentraliziranih sredstava, napomenuo je Vugrin.

Ravnatelj Opće bolnice Nenad Kudelić ocijenio je dolazak uređaja za MR povijesnim trenutkom za varaždinsku bolnicu.

“To je uređaj bez kojega danas bolnica našeg tipa ne može raditi. Očekujemo da ćemo ga u zadanom roku uspjeti instalirati i krenuti s radom do kraja ožujka. Ugovor s izvođačem potpisan je 6. veljače, rok je 45 dana, uz otprilike 15 dana za montažu uređaja”, rekao je Kudelić.

(Hina)

Foto: Hina

Tagovi: bolnica, MR uređaj, Varaždin,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE