Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Lokalne vijesti

Varaždinskoj Općoj bolnici priznat status COVID bolnice

"Varaždinska bolnica je bila itekako opterećena, a prema svim brojkama i podatcima proporcionalno daleko opterećenija i od Kliničke bolnice Dubrava kao nacionalne COVID bolnice“

Objavljeno 02.02.2021
Ivona Amidžić

Varaždinskoj Općoj bolnici priznat je status COVID bolnice, a time će zaposlenici dobiti deset posto dodatka na plaću, rečeno je u utorak na konferenciji za medije.

Saborska zastupnica Natalija Martinčević izrazila je na konferenciji za medije u Općoj bolnici Varaždin zadovoljstvo što su Vlada Republike Hrvatske i Ministarstvo zdravstva prepoznali važnost priznavanja statusa COVID bolnice Općoj bolnici Varaždin.

“Znamo da je varaždinska bolnica bila itekako opterećena, a prema svim brojkama i podatcima proporcionalno daleko opterećenija i od Kliničke bolnice Dubrava kao nacionalne COVID bolnice“, rekla je Martinčević te naglasila da su svi djelatnici bolnice zaslužili taj status, kao i deset posto povećanja na plaću.

Poručila je kako to nije ni izbliza dovoljno, ali je dobra poruka da je Ministarstvo to ipak prepoznalo pa će djelatnici bolnice dobiti spomenuti dodatak.

Ravnatelj bolnice Nenad Kudelić podsjetio je da varaždinska bolnica zbrinjava pacijente iz cijele županije koja je pak bila jedna od najpogođenijih koronavirusom u Europi.

“Odgovoriti ovako velikom izazovu bilo je izrazito teško i zahtijevalo je velike reorganizacijske promjene u našoj bolnici”, rekao je Kudelić istaknuvši kako su sve djelatnosti bolnice bile podređene zbrinjavanju bolesnika zaraženih koronavirusom.

Bolesnika je bilo jako puno, u jednom trenutku više od njih 20 i na respiratoru, dodao je ravnatelj te naglasio da je danas situacija puno broja, a na bolničkom liječenju trenutačno je 69 pacijenata pozitivnih na koronavirus.

Kudelić je poručio kako je to još uvijek ozbiljna brojka jer, ocijenio je, “rijetko koja bolnica u Hrvatskoj može reći da je u bilo kojem trenutku zbrinjavala toliko bolesnika koliko ih danas zbrinjava varaždinska bolnica“.

“Opterećenje bolnice bilo je višestruko veće nego što je to proglasio nacionalni centar što znači da smo mi bili jedan od nacionalnih centara, odnosno takozvana COVID bolnica”, ustvrdio je Kudelić.

18 novih slučajeva zaraze, tri osobe umrle

Kada je pak riječ o aktualnoj epidemiološkoj situaciji, u Varaždinskoj županiji u protekla 24 sata zabilježeno je 18 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a tri osobe su umrle, rekao je načelnik Stožera civilne zaštite Robert Vugrin.

Dodao je da se u županiji u posljednja dva tjedna bilježi stagnacija broja novozaraženih, te da nema dodatnoga pada broja novozaraženih nakon što je sedmodnevna incidencija smanjena za 90 posto.

Istaknuo je kako se smanjuje i broj pacijenata na bolničkom liječenju s težom kliničkom slikom, te da su sada u varaždinskoj bolnici tri osobe u jedinici intenzivnog liječenja, dok ih je u najgorim trenucima bilo i 24.

“Ovakvu situaciju zadnji put smo imali krajem listopada“, istaknuo je Vugrin.

Do sada je evidentirana 14.781 zaražena osoba na području županije što pokazuje, dodao je Vugrin, da još uvijek veliki broj osoba nije bio zaražen i prebolio bolest COVID-19.

Govoreći o cijepljenju, Vugrin je naglasio kako je dosad procijepljeno 1,6 posto stanovništva Varaždinske županije te da tom brzinom ne mogu biti zadovoljni. Prvu i drugu dozu primilo je do kraja siječnja 1185 osoba, a samo jednu dozu primile su 1474 osobe.

(Hina)

foto: screenshot

Tagovi: covid, covid bolnica, konferencija, natalija martinčević, opća bolnica varaždin, varaždinska bolnica,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE