Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Politika

‘Vatikanski ugovori’ su važni dok god HDZ ne želi novi Izborni zakon!?

Na dnevni red Sabora Republike Hrvatske teme dolaze prijedlogom Vlade, prijedlogom zastupnika, ali u konačnici isključivo izborom i voljom predsjednika Sabora

Objavljeno 12.02.2019
Alan Srčnik

Raspravljamo o ‘Vatikanskim ugovorima’, a prijedlog Izbornog zakona stoji. Voljom i odlukom HDZ-a. Dok god ‘vedre i oblače’ dnevnim redom Sabora, Izborni zakon će biti kakav jest. Ilustrativno, kada se dogodi ‘devijacija’ poput mogućeg referenduma, valja ju ‘zakopati’. A na ‘svjetlo dana’ izvući ugovor kojeg su potpisali Tuđman i Papa Ivan Pavao II.

Na dnevni red Sabora Republike Hrvatske teme dolaze prijedlogom Vlade, prijedlogom zastupnika, ali u konačnici isključivo izborom i voljom predsjednika Sabora, Jandrokovića iz reda vladajućeg HDZ-a. On odlučuje što će i kada na dnevni red. Ili njegov pretpostavljeni. Plenković!? Pojednostavljeno, raspravlja se samo o onome što HDZ želi i pristaje!

Postoji institucija skupljanja 30 potpisa za teme koje su odležale neko vrijeme, pa je stoga interesantno da se baš u ovom trenutku, inicijative, potencijalnog referenduma, gubitka potpisa i prijedloga Izbornog zakona, iz ladice izvuklo nešto što ni ‘lijevi’ ni ‘desni’ nisu nikada pomislili mijenjati – ‘Vatikanske ugovore’, one čijom javnom zaštitom HDZ biračima poručuje – i dalje smo Vaši i dalje ‘desno’ i dalje uz Crkvu.

Dakle, ovih dana se raspravljalo o ‘Vatikanskim ugovorima’, makar se ista tema ‘kiselila duže od kupusa u bačvi’, skoro koliko slonica nosi potomstvo. Nije se i neće raspravljati o Mostovom prijedlogu novog Izbornog zakona. Štoviše, i inicijativa Narod odlučuje i njihov potencijalni referendum, ‘pokopani’ su s ostalim sličnim zahtjevima ‘u zajedničku kosturnicu’.

O.K. u srijedu je u Saboru RH rasprava o potpisima za referendum Izbornog zakona. Kako će završiti? Na Odboru za Ustav jedino je Mostov Robert Podolnjak bio protiv zaključka Odbora. Uništene su kontrolne liste potpisa posljednjeg pokušaja sazivanja referenduma o izbornom Zakonu.

Možda ne razumijete, ali zacjelo, ako se sjetite svih medijskih diverzija vladajuće garniture, primjerice donošenja surovih zakona u vrijeme sportskih uspjeha, jako dobro razumijete zašto su važni najednom ‘vatikanski ugovori’. A kada jedan političar o tome ‘zine’, moraju svi. I imamo nacionalnu temu. A do tada, naša Vlada gubi referendumske potpise, o problemima se ne govori, Mostov prijedlog Izbornog zakona stoji, moji i Vaši susjedi Josip i Katica kopaju po kontejneru …

Pa ipak, ni taj potez nije sasvim pomogao da referendumska inicijativa opet ne postane tema, i to zaslugom ministra Kuščevića i njegovih službenika, koji su uništili kontrolne liste. Sutra će Sabor raspravljati o zaključku Saborskog odbora za Ustav, ali tu ne treba očekivati iznenađenja, jer je na samom Odboru protiv zaključka glasovao jedino Robert Podolnjak.

Inače, rekli smo, prijedlog Izbornog zakona, kojeg je radio Mostov stručnjak, ‘godotovski’ čeka dnevni red i za razliku od vladajućima potrebne rasprave o ‘Vatikanskim ugovorima’ rasprava o izbornom zakonu, kao ni referendum neće se dogoditi. Zašto? Zato što sadrže slične prijedloge, kao i referendumska inicijativa koju je HDZ odlučio onemogućiti pod svaku cijenu.

Sada trivijaliziraju uništavanje kontrolnih lista pod izgovor kako nije važno. Zašto su ih onda uništili, uz obrazloženje da ih je strah kasnijih manipulacija? Činjenica je da potpisane liste i danas postoje, no uništen je dokaz u kojem se može vidjeti zbog kojih točno ‘nepravilnosti’ pojedini potpisi nisu valjani….

Referendumski potpisi su bestraga nestali. Jer smetaju. Sumnjamo kako smetaju prostorom.

Ako se vratimo prijedlogu, on bi, između ostalog, u perspektivi prevenirao čak i ‘prebjege’, sačuvao strankama njihova mjesta u Saboru, ali i volju birača, iskazanu, prema postojećem Zakonu, prema stranci, a manje osobi. Jer većina glasača inercijom zaokružuje imena uz stranačku pripadnost, ne obazirući se na ‘ime i prezime’. No, to nije jedina važnost izmjena, već bi iste smanjile troškove, osiguralo regionalizirani izbor, zastupnike ‘iz mog dvorišta’ …

Naime, promjene koje bi zahvatile novi izborni zakon predstavljaju smanjenje zastupnika u Saboru sa sadašnjih 151 na 120, od kojih bi se 111 biralo iz općih jedinica koje bi bile regionalizirane, zatim smanjenje broja zastupnika nacionalnih manjina na šest, umjesto sadašnjih osam, ali i veće izborne jedinice, zaključno smanjenje izbornog praga s pet na četiri posto.

Kako piše portal Narod.hr, ovakvu racionalizaciju saborskih zastupnika predlagala je i građanska inicijativa Narod odlučuje referendumskom inicijativom za pravedniji izborni sustav, a koju je opstruirala Vlada Andreja Plenkovića odnosno ministar uprave Lovro Kuščević.

Koga briga dok imamo ‘Vatikanske ugovore’!?

foto HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ/ lsd

tekst Alan Srčnik, Lucija Tokić i Marko Leskovar

Tagovi: hdz, izborni zakon, referendum,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE