Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Gospodarstvo

Veliki projekt u Osijeku: Pivovara će izgraditi tvornicu slada i pogon za preradu hmelja

Neće imati veći utjecaj na okoliš, a planirani broj novootvorenih radnih mjesta u početku je oko 60

Objavljeno 30.06.2020
Ivona Amidžić

U sjedištu Osječko-baranjske županije potpisan je Sporazum o suradnji između Pivovare d.o.o. Osijek s Fakultetom agrobiotehničkih znanosti Osijek, Prehrambeno-tehnološkim fakultetom Osijek i Poljoprivrednim institutom Osijek na projektu „Izgradnja tvornice slada i pogona za preradu hmelja, nadzora nad proizvodnjom i preradom strateških sirovina za proizvodnju piva, proizvodnji piva od ekološki proizvedenih sirovina, sljedivosti-kontroli sirovina od polja do napunjenog piva u ambalaži te proizvodnji specijalnih tipova slada“.

U nazočnosti župana Ivana Anušića, rektora Sveučilišta J.J. Strossmayera prof. dr. sc. Vlade Guberca i prorektora Sveučilišta prof. dr. sc. Drage Šubarića, Sporazum su potpisali direktor Pivovare Ivan Komak i prof. dr. sc. Krunoslav Zmaić, dekan FAZOSa, prof. dr. sc. Jurislav Babić, dekan PTF-a te ravnatelj PIO-a prof. dr. sc. Zvonimir Zdunić.

“Želimo unaprijediti kvalitetu te povećati proizvodnju piva na području Osječko-baranjske županije u jednoj od najstarijih pivovara u Hrvatskoj. Veliki se potencijali kriju u proizvodnji hmelja i ječma te piva kao konačnog proizvoda”, rekao je župan Anušić te pohvalio suradnju Pivovare s fakultetima i Institutom.

“U ovom izazovnom vremenu želimo proizvoditi nešto zdravo i prirodno te zadržati hrvatsku kunu u hrvatskom džepu. Nema nam napretka bez nove vrijednosti u gospodarstvu. Moramo proizvoditi da bismo opstali. Nadam se da smo na dobrom putu da napravimo sladaru i plantažu hmelja, a ovo je tek početak te očekujemo pomoć Vlade i Europske unije. U fazi smo rješavanja dokumentacije i nadamo se da uz dobru podršku prvi dio projekta može biti ostvaren za dvije godine”, istaknuo je direktor Pivovare Ivan Komak.

Projekt vrijedan 15-20 milijuna eura trebao bi se realizirati u nekoliko faza, i to kao Greenfield investicija, odnosno ulaganje u nove kapacitete. Neće imati veći utjecaj na okoliš, a planirani broj novootvorenih radnih mjesta u početku je oko 60.

foto: OBŽ

Tagovi: hmelj, Osijek, pivo, pivovara, slad, tvornica,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE