Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Sada ljeto

“Velikim skokom” obilježen “Dan europske Amazone”

Na novootvorenim Dravskim bazenima u Varaždinu održan je u organizaciji WWF (Svjetska organizacija za zaštitu prirode) Adria, Rafting kluba Matis i Turističke zajednice grada Varaždina, a u Hrvatskoj je "Veliki skok” održan još i u Svetoj Mariji i Križnici.

Objavljeno 08.07.2018
Antonela Verković

“Velikim skokom” (Big Jump) u glavne rijeke i jezera Europe nekoliko tisuća građana, među njima i nekoliko stotina iz Hrvatske, u nedjelju je obilježilo “Dan europske Amazone“ te iskazalo potporu zaštiti i poboljšanju stanja europskih rijeka, a središnji događaj u Hrvatskoj organiziran je na Dravi u Varaždinu, priopćeno je iz WWF Adrije.

Organizator Velikog skoka je Mreža europskih rijeka (European Rivers Network), a održava se od 2002. godine kako bi se istaknula važnost europskih rijeka, jezera i močvara te ukazalo na potrebu njihovog očuvanja.

Na novootvorenim Dravskim bazenima u Varaždinu održan je u organizaciji WWF (Svjetska organizacija za zaštitu prirode) Adria, Rafting kluba Matis i Turističke zajednice grada Varaždina, a u Hrvatskoj je “Veliki skok” održan još i u Svetoj Mariji i Križnici.

“Dan Europske Amazone” svake se godine obilježava na drugu nedjelju u srpnju, uoči rođendana Martina Schneidera Jakobyja (14.  srpnja 1956.), prerano preminulog začetnika ideje o rezervatu biosfere.

“Europska Amazona” proteže se kroz Austriju, Hrvatsku, Mađarsku, Srbiju i Sloveniju, a čine je tri rijeke – Mura, Drava i Dunav, koje tvore 700 kilometra dug zeleni pojas povezujući gotovo milijun hektara jednog od najvažnijih europskih riječnih područja.

Ove godine organizirano je 150 “velikih skokova” u 15 europskih zemalja, a u Hrvatskoj je njime obilježen i završetak ovogodišnje kampanje WWF Adria “Naše rijeke, naše blago“ kojom se naglašava neprocjenjivo nacionalno blago hrvatskih rijeka koje treba očuvati i zadržati u što prirodnijem stanju.

“Pokazali smo da želimo očuvati rijeku Dravu od izgradnje dviju novih hidroelektrana Molvi 1 i 2“, ističe tim povodom Ivana Korn Varga iz WWF Adrije.

(Hina)

Tagovi: ''Big Jump'', ''Dan europske Amazone'', Varaždin,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE