Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Trending

Venezuela: Predsjednik Vrhovnog suda odbacio američke prijetnje

Uhićen potpredsjednik Narodne skupštine

Objavljeno 09.05.2019
Lucija Tokić

Predsjednik Vrhovnog suda Venezuele Maikel Moreno odbacio je u srijedu američke prijetnje sankcijama za članove tog suda ako ne odbace vladu predsjednika Nicolasa Madura, dok je opozicijski lider Juan Guaido istog dana izjavio da su vlasti Madura uhitile potpredsjednika Narodne skupštine.

Ministarstvo financija SAD-a uvelo je 2017. sankcije protiv Morena i sedam glavnih članova ustavnog vijeća suda za odluke koje su “uzurpirale autoritet” zakonodavnog tijela pod nadzorom oporbe i Narodne skupštine, sada na čelu s Guaidom.

Potpredsjednik SAD-a Mike Pence izjavio je u utorak da će Trumpova administracija uskoro sankcionirati preostalih 25 članova suda, za koje oporba kaže da su Madurove pristaše.

“Mike Pence pokušava utjecati na vrhovne pravne vlasti Venezuele prijetnjama koje krše načela neovisnosti, samoodređenja i suvereniteta”, kazao je Moreno u komentarima emitiranim na državnoj televiziji, dodajući da ih se “ne može ucjenjivati ​​i nikada se nećemo klanjati stranoj vladi koja nastoji kršiti suverenitet naše zemlje”.

Pence je u utorak izjavio kako SAD ukida ekonomske sankcije protiv bivšeg venecuelanskog generala koji se okrenuo protiv Madura, kako bi potaknuo ostale Madurove saveznike da slijede taj primjer. Pokušaj pobune prošlog tjedna na čelu s Guaidom, kojeg su SAD i druge zapadne zemlje priznale kao legitimnog šefa države, nije uspio izbaciti Madura, kao niti niz američkih sankcija protiv njegove vlade.

Guiado o uhićenju potpredsjednika Narodne skupštine

Čelnik venecuelanske opozicije Juan Guaido izjavio je pak u srijedu da je njegov zamjenik i potpredsjednik Narodne skupštine, koja je pod nadzorom oporbe, uhićen od strane vlasti predsjednika Madura. To je i prvo uhićenje zakonodavca nakon što je Guaido prošlog tjedna pokušao izazvati vojnu pobunu kako bi srušio vladu predsjednika Madura.

Sam potpredsjednik Skupštine Edgar Zambrano na Twitteru je objavio da su ga agenti iz obavještajne agencije SEBIN iznenadili i da su ga, nakon što su ga odbili pustiti iz njegovog vozila, kamionom za vuču odvukli u sjedište te agencije u Caracasu.

(Hina)

foto: YouTube (screenshot)

Tagovi: predsjednik, prijetnje, venezuela, vrhovni sud,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE