Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Politika

(VIDEO) Plenković: EU poslao snažne poruke Ukrajini

"Mi smo s političke razine izrazili spremnost da intenziviramo i produbimo odnose kako bismo omogućili Ukrajini da ide dalje svojim europskim putem”

Objavljeno 11.03.2022
Ivona Amidžić

Europska unija uputila je Ukrajini snažne poruke podrške i spremnosti da intenzivira i produbi odnose kako bi joj omogućili da ide dalje na svom europskom putu, izjavio je u petak u Versaillesu hrvatski premijer Andrej Plenković.

Čelnici 27 država članica, koji su se okupili na dvodnevnom samitu u Versaillesu, usvojili su nakon rasprave koja je trajala do ranih jutarnjih sati, izjavu o ruskoj vojnoj agresiji na Ukrajinu.

“Usvojili smo deklaraciju i ponovili snažne poruke podrške, poruke restriktivnih mjera Rusiji, humanitarnu pomoć glede prihvata izbjeglica. Mi smo s političke razine izrazili spremnost da intenziviramo i produbimo odnose kako bismo omogućili Ukrajini da ide dalje svojim europskim putem”, rekao je Plenković.

“Europsko vijeće priznaje ukrajinske europske težnje i europski izbor, kao što je zapisano u sporazumu o pridruživanju”, kaže se u izjavi čelnika EU-a.

Nakon što je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij potpisao 28. veljače zahtjev za članstvo u EU-u, države članice su zatražile od Komisije da izradi mišljenje o toj kandidaturi.

“Vijeće je brzo djelovalo i pozvalo Komisiju da izradi mišljenje o zahtjevu u skladu s relevantnim odredbama Ugovora o Europskoj uniji”, kaže se u izjavi.

Izrada mišljenja je uobičajeno postupak koji prethodi davanju statusa kandidata za članstvo.

Visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell rekao je da će Komisija udvostručiti vojnu pomoć Ukrajini s novih 500 milijuna eura.

“Svi su potpuno svjesni da moramo povećati našu vojnu potporu Ukrajini. Siguran sam da će čelnice odobriti taj novac”, rekao je Borrell.

 

(Hina)

foto: screenhot

Tagovi: eu, plenković, ukrajina,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE