Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Best choice

Vikend obojan žuto: Obilježen Dan narcisa diljem Hrvatske

Sve društvene mreže, mediji, ulice i trgovi... sve je danas obojano u žuto :)

Objavljeno 23.03.2019
Ivona Amidžić

Dan narcisa je humanitarna akcija u kojoj se toga dana prodaju narcise, a prikupljena sredstva namijenjena su prevenciji i ranom otkrivanju raka dojke. Dan narcisa obilježava se uvijek u mjesecu ožujku, a ove godine to je palo na subotu, 23. ožujka 2019. godine, piše Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

Od raka dojke najčešće obolijeva četvrtina žena novooboljelih od raka. Prema posljednjim podacima Registra za rak u Hrvatskoj u 2015. godini  zabilježene su 2748 novooboljele žene (stopa 126,3/100.000), a od ove zloćudne bolesti umrle su u 2017. godini 853 žene (stopa 40,0/100.000). Rak dojke je drugi maligni uzrok smrti u žena.

Ove godine se dan narcisa, kao i prethodnih godina, obilježavao diljem Hrvatske. Poklopilo se savršeno vrijeme, sunčano je i ugodno a dan je pao taman na početak vikenda, subotu.

Samo neki od gradova koji su se uključili u akcije su Donji miholjac, Beli Manastir, Čakovec, Osijek, Vinkovci, Zagreb u kojemu se održala i posebna utrka sa zdravlje koja je posvećena ženama i njihovoj borbi protiv raka dojke, zatim Opatija, Rijeka, Nin, Split, Zadar, Dubrovnik, i tako bi mogli nabrajati do beskonačnosti, jer gradova i mjesta ima nebrojeno.

Dan narcisa je masovno obilježen i na Instagramu i Facebooku gdje je iz minute u minutu, uz prekrasne fotografije pune podrške, sve više ‘heštegova’ #dannarcisa.

(Hrvatski zavod za javno zdravstvo)

foto: pixabay (ilustracija)

Tagovi: borba protiv raka, dan narcisa, rak dojke, žuta boja,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE