Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Shitz&Giggles

Više od 5 milijuna Talijana živi u siromaštvu

Razina siromaštva posebice je visoka u talijanskim južnim regijama, najviše među mladima i državljanima koji nisu talijanskog porijekla

Objavljeno 27.06.2018
Alan Srčnik

Više od 5 milijuna ljudi u Italiji živi u potpunom siromaštvu, što je najveća razina otkad je 2005. prvi put provedeno to mjerenje, pokazali su u utorak službeni podaci.

Oko 8,4 posto populacije nema dovoljno sredstava za život, što je rast u odnosu na 2016. kad ih je bilo 7,9 posto, pokazao je državni statistički ured Istat.

Razina siromaštva posebice je visoka u talijanskim južnim regijama, najviše među mladima i državljanima koji nisu talijanskog porijekla. Podaci Istata pokazuju da je siromašno 34,5 posto kućanstava u kojima žive stranci.

Ekonomsko nezadovoljstvo ključan je faktor iza uspjeha stranaka Liga i Pet zvijezda na izborima u ožujku, smatra dpa.

Čelnik Lige i ministar unutarnjih poslova Matteo Salvini, poznat po svojoj retorici protiv ilegalne imigracije, istaknuo je kako Istatovi podaci potvrđuju potrebu provedbe obećanja iz kampanje njegove stranke o “stavljanju Talijana na prvo mjesto”.

Čelnik Pet zvijezda i ministar gospodarskog razvoja Luigi Di Maio na svojoj je Facebook stranici napisao kako jedan od glavnih prijedloga njegove stranke o temeljnom dohotku za siromašne “mora odmah” biti uveden.

Italija je između 2008. i 2014. bilježila recesije nakon kratkog oporavka, a od tada je njezin ekonomski oporavak slab. U 2007. je siromaštvo u toj državi pogađalo manje od 2,5 milijuna ljudi.

(Hina)

Tagovi: italija, siromaštvo,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE