Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Gospodarstvo

Višegradska skupina sastaje se danas u Budimpešti

Češki premijer (63) kazao je kako je ilegalna migracija najveći europski problem, sugerirajući osnivanje registracijskih centara izvan Europe za tražitelje azila

Objavljeno 21.06.2018
Alan Srčnik

Austrijski kancelar Sebastian Kurz i čelnici Višegradske skupine, koja uz Austriju još okuplja Češku, Slovačku, Poljsku i Mađarsku, sastaju se u četvrtak na summitu u Budimpešti, do kojeg dolazi u trenutku dok se problem imigracije nametnuo kao urgentan u cijeloj Europi.

Današnji sastanak na vrhu sazvan je uoči sastanka na najvišoj razini između Njemačke, Austrije, Italije, Francuske i drugih zemalja EU, posvećenog upravo migraciji, koji će se održati u nedjelju.

Najnovije razmirice u Njemačkoj i Italiji dovele su gorku raspravu o problemima migracije i azila, koju Europa pokušava razriješiti još od migrantske krize 2015., ponovno u središte interesa Europe.

“Postojeće nesuglasice oko migracije dovele su do sugestija u Njemačkoj o tome da se zatvori njena granica i ponovno uvedu granične kontrole, što je nama potpuno neprihvatljivo”, kazao je češki premijer Andrei Babiš za tamošnje medije uoči današnjeg sastanka.

Babiš je pozvao zemlje članice da se ponašaju poštujući četiri europske slobode – slobodnog kretanja ljudi, roba, kapitala i usluga – istodobno se založivši za snažniju zaštitu vanjskih granica EU.

Češki premijer (63) kazao je kako je ilegalna migracija najveći europski problem, sugerirajući osnivanje registracijskih centara izvan Europe za tražitelje azila.

Nedjeljni sastanak u Bruxellesu sazvan je par dana uoči summita svih 28 čelnika EU, koji će se održati 28. i 29. lipnja u belgijskoj prijestolnici.

(Hina)

Tagovi: kurz, višegradska skupina,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE