Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Lifestyle&Tech

Vjernici i nevjernici prvi put su zajedno prosvjedovali pjevajući vjerske pjesme i noseći Gospine slike

"Pravda!", "Sloboda!", "Krist danas, Krist uvijek!", "Biskupi, narod je uz vas!", izvikivalo je mnoštvo koje je bez ikakva izgreda u povorci prešlo 6,6 km dug put do katedrale u prijestolnici

Objavljeno 29.07.2018
Antonela Verković

Tisuće Nikaragvanaca sudjelovale su u subotu u Managui u mimohodu u znak solidarnosti s biskupima koje vlada optužuje da podupiru prosvjede protiv predsjednika Daniela Ortege koji već tri mjeseca potresaju zemlju i u kojima je poginulo više od 300 ljudi.

Katolici, evangelici i nevjernici prvi put su zajedno prosvjedovali pjevajući vjerske pjesme i noseći Gospine slike i zastave te malene srednjoameričke zemlje.

“Pravda!”, “Sloboda!”, “Krist danas, Krist uvijek!”, “Biskupi, narod je uz vas!”, izvikivalo je mnoštvo koje je bez ikakva izgreda u povorci prešlo 6,6 km dug put do katedrale u prijestolnici.

Svećenstvo je pružilo pomoć žrtvama nasilja u kojemu je život izgubilo više od 300 ljudi, a više od 2.000 je bilo ranjeno, navode organizacije za ljudska prava. U takvim prilikama, biskupima su bile upućene prijetnje i uvrede a neki su čak bili na meti napada pristaša vlade Daniela Ortege.

Prosvjedni pokret koji je 18. travnja počeo protiv mirovinske reforme od koje se poslije odustalo, brzo se proširio a privukao je sve koji su bili nezadovoljni zbog toga što je taj 72-godišnji bivši gerilac 2007. prigrabio svu vlast, kao i u razdoblju od 1979. do 1990.

Daniela Ortegu optužuju da je zajedno sa suprugom Rosariom Murillo koja obnaša dužnost potpredsjednice, uspostavio diktaturu obilježenu korupcijom i nepotizmom.

U ponedjeljak je u razgovoru za televiziju Fox News odbio pozive na ostavku, rekavši da kani završiti mandat koji mu istječe 2021. dok ulica traži njegov odlazak i raspisivanje prijevremenih izbora.

(Hina)

Tagovi: evangelisti, katolici, Nikaragva, prosvjed, svećenici,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE