Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Justice

Vjerovnici propale Horvatinčićeve tvrtke potražuju 66 milijuna, a u završnoj diobi dijele samo 142.470 kuna

Tvrtka Dorf d.o.o osnovana je 2004. Zapala je u probleme nekoliko godina kasnije, a sredinom 2015. je sudskim rješenjem postavljena stečajna upraviteljica.

Objavljeno 04.07.2018
Antonela Verković

Trgovački sud u Zagrebu za 28. kolovoza odredio je završno ročište vjerovnika Dorf d.o.o, propale nekretninske tvrtke poduzetnika Tomislava Horvatinčića, na kojem bi vjerovnici koji potražuju više od 66 milijuna kuna trebali raspravljati o završnom diobnom popisu i isplati raspoloživog iznosa od samo 142.470 kuna.

Kako se ističe u dokumentima stečajne upraviteljice, postotak namirenja stečajnih vjerovnika te propale tvrtke iznosi samo 0,21 posto, a u tom postotku bi se trebala naplatiti i država kao drugi najveći vjerovnik koja od Dorfa potražuje 6,58 milijuna kuna, a mogla bi se namiriti po završnoj naplati i isplati na temelju razlučnog prava sa samo 14.478 kuna.

Najveći od dvadesetak vjerovnika Horvatinčićeve tvrtke bila je njegova krovna Hoto grupa koja je svoju tražbinu od 49,3 milijuna kuna ustupila jednom zagrebačkom poduzetniku.

Zakazivanje završnog ročišta uslijedilo je nakon prodaje tridesetak oranica te propale tvrtke u sklopu i pokraj Hoto vila u Strmcu kraj Samobora, ali i sudskog rješenja u travnju ove godine kojim se od prodaje tih nekretnina djelomično namiruju razlučni vjerovnici, stečajna upraviteljica i podmiruju troškovi stečajnog postupka od gotovo 1,3 milijun kuna.

Završno ročište vjerovnika održat će se nakon 15 javnih dražbi za imovinu i zemljište održanih u posljednjih nekoliko godina. U dosadašnjim dražbama za nekretnine Dorfa d.o.o, koje se u zemljišnim knjigama vode kao više desetaka oranica površine od dva do 2400 četvornih metara, najveći je interes pokazao Grad Sveta Nedelja kojem je u svibnju prošle godine bilo dosuđeno tridesetak oranica (zemljišta) u ukupnoj vrijednosti 10,4 milijuna kuna. No, budući da nakon toga u zakonskom roku grad nije uplatio kupovninu, preuzeo je samo dio nekretnina vrijednih nešto više od 480.000 kuna da bi naknadno svetonedeljska vlast pokazala interes za još dvije nekretnine vrijedne nešto manje od 700.000 kuna.

U procesu namirenja vjerovnika održano je više javnih dražbi za uredski namještaj, vrijednu informatičku opremu i alat propale tvrtke – uključivši i čekiće, odvijače, bušilice, brusilice i setova kliješta ukupne početne procijenjene vrijednosti od gotovo 38.000 kuna. Te su pokretnine bile prodane tek nakon devetog javnog prikupljanja ponuda za ponuđenih 3120 kuna uvećanih za PDV. Kako se ističe u izvješću stečajne upraviteljice, tada je na žiro računu te Horvatinčićeve tvrtke bilo samo 123.475 kuna.

Tvrtka Dorf d.o.o osnovana je 2004. s temeljnim kapitalom nešto većim od osam milijuna kuna, a kao jedini osnivač upisan je Horvatinčić. Tvrtka je zapala u probleme nekoliko godina kasnije, a sredinom 2015. je sudskim rješenjem postavljena stečajna upraviteljica.

(Hina)

Tagovi: Dorf d.o.o., Horvatinčić, potraživanja, stečaj,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE