Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Lifestyle&Tech

Vlada: Broj pacijenata na respiratoru kontinuirano raste

U prvih 19 dana u studenom u Hrvatskoj udvostručen broj hospitaliziranih osoba koje su zaražene koronavirusom

Objavljeno 19.11.2020
Ivona Amidžić

Državni tajnik Ministarstva zdravstva Tomislav Dulibić izvijestio je u četvrtak na sjednici Vlade da je u prvih 19 dana u studenom u Hrvatskoj udvostručen broj hospitaliziranih osoba koje su zaražene koronavirusom, a broj pacijenata na respiratoru kontinuirano raste.

Dulibić je rekao da se na jučerašnji dan na bolničkom liječenju nalazilo 1.877 osoba, dok je 205 osoba bilo na respiratoru, a u bolnice je tijekom proteklih tjedan dana zaprimljeno 1.596 covid pacijenata, dok je otpušteno njih 1.086.

U izvješću o stanju koronavirusa u Hrvatskoj, Dulibić je upozorio da trenutni postotak novozaraženih, koji ne dolaze iz samoizolacije, iznosi visokih 80 posto.

“To znači da se velika većina pozitivnih sugrađana slobodno kretala i širila zarazu ne sumnjajući da su bili u kontaktu sa zaraženom osobom”, kazao je Dulibić.

Pritom je naglasio da je stopa smrtnosti od zaraze koronavirusom nekoliko puta veća od sezonske gripe, a infekcija može uzrokovati dugotrajne bolesti čak i kod mladih i prethodno zdravih osoba.

Jučer je u Hrvatskoj zabilježen rekordan 3.251 novi slučaj zaraze koronavirusom, a umrlo je 38 osoba.

Dulibić je istaknuo kako je proteklog tjedna izdana uputa o preraspodjeli medicinskih sestara za rad s oboljelima od koronavirusa, te uputa o potrebi osiguranja dovoljnog broja ljudskih resursa za potporu bolničkim koordinatorima koji će pružati informacije o slobodnim terminima zdravstvenih usluga.

Također, izdana je uputa o nužnom povećanju kapaciteta u jedinicama centralnog naručivanja i dodatnih termina za naručivanje izvanbolničkih pacijenata na dijagnostičke postupke i specijalističke preglede, te uputa za provođenje zdravstvene njege i fizikalne terapije u kući bolesnika kod pacijenata u izolaciji i samoizolaciji.

(Hina)

foto: unsplash

Tagovi: hospitalizirani, koronavirus, oboljeli, studeni, tomislav dulibić, udvostručen, zaraza, zaraženi,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE