Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Gospodarstvo

Vlada donijela Nacionalni program pomoći sektoru vina

Za iskrčene vinograde nadoknada gubitka dohotka u tri godine

Objavljeno 04.01.2019
Lucija Tokić

Nacionalni program pomoći sektoru vina od ove do 2023. godine, koji je donijela Vlada, provodit će se kroz četiri mjere, među kojima je i mjera “Restrukturiranje i konverzija vinograda” kojom je uvedena nadoknada gubitka dohotka za iskrčene vinograde u razdoblju od tri godine, što prije nije bilo uređeno.

Intenzitet potpore u toj je mjeri povećan s dosadašnjih 50 na 75 posto te je uvedena mogućnost pokrića troškova tzv. doprinosa u naravi kojim se korisniku nadoknađuje vrijednost izvršenih poslova u projektu koje je sam proveo (bez podloge računa), što prije nije bilo moguće, precizira Ministarstvo poljoprivrede.

Vlada je jučer prihvatila Nacionalni program pomoći sektoru vina od 2019. do 2023. vrijedan 55,5 milijuna eura, odnosno 11,1 milijun eura godišnje koji će se provoditi kroz četiri mjere. To su Informiranje u državama članicama i Promidžba na tržištima trećih zemalja kroz potpore za kampanje vezane uz vino u državama članicama EU te na trećim tržištima; Restrukturiranje i konverzija vinograda – kroz davanje potpora za investicije u rekonstrukciju postojećih vinograda i mjera Ulaganja – kroz potpore za investicijska ulaganju u izgradnju podruma i nabavku vinarske i vinogradarske opreme.

Kako bi se predviđena sredstva iskoristila bolje nego prije, u dogovoru s vinarima i vinogradarima novi je program prilagođen potrebama i administrativno rasterećen, uvedena je nova mjera “Informiranje u državama članicama”, s intenzitetom potpore od 80 posto; u svim je mjerama radi bržeg protoka financijskih sredstva uvedena isplata potpore po pojedinim provedenim aktivnostima u projektu; ograničit će se mogućnost višekratnih prolongacija projekta, navodi Ministarstvo.

Nacionalni program pomoći sektoru vina provodi se od 2014., a novi bi, u idućih pet godina, hrvatskim vinarima i vinogradarima trebao omogućiti sufinanciranje ulaganja u vinarije, promociju i konverziju vinograda s ciljem postizanja konkurentnije proizvodnje i boljeg pozicioniranja naših vina na svjetskoj vinskoj karti.

(Hina)

foto: Pexels (ilustracija)

Tagovi: nacionalni program, vino, vinograd, vlada,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE