Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Politika

VLADA Plenković: Od budućih suvlasnika u Agrokoru očekujem nastavak restrukturiranja

Agrokorovi vjerovnici u srijedu su izglasali nagodbu, za koju su glasovali vjerovnici s 80,2 posto ukupnih tražbina, odnosno oni s 27,08 milijardi kuna tražbina od ukupnog iznosa od 33,75 milijardi kuna.

Objavljeno 05.07.2018
Antonela Verković

Predsjednik Vlade Andrej Plenković kazao je u četvrtak kako snažna podrška vjerovnika nagodbi u Agrokoru pokazuje snažnu podršku uspješno organiziranom i vođenom procesa izvanredne uprave, a da od budućih suvlasnika očekuje nastavak restrukturiranja kompanije.

Agrokorovi vjerovnici u srijedu su izglasali nagodbu, za koju su glasovali vjerovnici s 80,2 posto ukupnih tražbina, odnosno oni s 27,08 milijardi kuna tražbina od ukupnog iznosa od 33,75 milijardi kuna.

„Činjenica da je jučer za nagodbu glasovalo 80,2 posto vjerovnika je snažna podrška, potpora i potvrda uspješno organiziranog i vođenog procesa izvanredne uprave u situaciji jedne od najvećih gospodarskih kriza i prijetnji financijskom krizom za stabilnost hrvatskog gospodarstva, za stabilnost brojnih hrvatskih kompanija, za dovođenje u pitanje brojnih radnih mjesta”, istaknuo je Plenković na početku sjednice Vlade.

Kazao je da je Vlada djelovala u izvanrednim okolnostima na učinkovit, kvalitetan i uspješan način kako bi spriječila veliku krizu i omogućila opstanak kompanije i ekonomsku budućnost dobavljača te normalno funkcioniranje i isplatu malih poljoprivrednika, koji bi se inače našli na koljenima.

Naveo je i da je Agrokor bio u blokadi, opskrba je stala, a zakon o izvanrednoj upravi, uz privolu tadašnjeg vlasnika (Ivice Todorića), omogućio je njegovu aktivaciju. Po njegovim riječima, taj proces koji je organiziran omogućio je novu likvidnost i restrukturiranje i konsolidaciju kompanije.

Plenković je podsjetio da su brojni akteri nastojali srušiti taj proces, kao i Vladu, te destabilizirati parlamentarnu većinu.

„Mi smo svemu tome odoljeli iz jednog jedinog razloga, a taj je da je naš smjer u cijeloj ovoj situaciji bio voditi računa jedino i isključivo o općim interesima hrvatske države i hrvatske ekonomije, radnih mjesta i državnom proračunu. I u tome smo uspjeli”, istaknuo je Plenković.

Istaknuo je da se radilo odgovorno, da se odoljelo izglasavanju i pokušajima izglasavanja nepovjerenja Vladi i da su pokazali da su imali ispravni smjer i političku snagu ovaj proces dovesti do ove točke.

Istkanuo je i da ovo nije kraj, jer slijedi potvrda nagode na trgovačkom sudu, te provedba nagodbe i daljnje funkcioniranje kompanije. Plenković je zahvalio koalicijskom partneru HNS-u, koji je lani dao potporu Vladi.

„Došli su u naš brod i odgovorno se postavili sa ciljem da osiguramo i političku stabilnost u zemlji, koja je preduvjet svih mogućih gospodarskih napora, uključujući i najbolju turističku sezonu lani, koja će po svemu sudeći biti druga najbolja jer će ova sada biti još bolja”, kazao je.

Zavhalio je svim ministrima koji su intenzivnije bili uključeni u proces izvanredne uprave, među kojima i bivšoj potpredsjednici Vlade Martini Dalić, kao i izvanrednom povjereniku Fabrisu Perušku, njegovoj zamjenici Ireni Veber te bivšem povjereniku Anti Ramljaku.

„Kad se sve skupa rezimira, ovaj je proces dobar za hrvatsku ekonomiju, dobar za poruku povjerenja da su hrvatske institucije, hrvatska država stvorili kvalitetan pravni okvir”, rekao je Plenković, dodavši da je ocijenjeno da je zakon u skladu s Ustavom, kao i da je posredno postao dio EU pravne stečevine.

Od budućih suvlasnika u Agrokoru očekuje da nastave s restrukturiranjem kompanije, da vode računa o gospodarskom interesu Hrvatske i zaposlenicima.

Pozitivne vijesti oko obveznice i preuzimanja Jadranske banke

Osvrnuvši se na jučerašnje izdanje državne obveznice, Plenković je ocijenio da je to izrazito pozitivna vijest.

Ministarstvo financija u srijedu je izdalo obveznicu na domaćem financijskom tržištu u iznosu od 10,5 milijardi kuna, a najveći dio toga izdanja koristiti za refinanciranje domaće obveznice koja dospijeva 10. srpnja u iznosu šest milijardi kuna.

Dvije su tranše tog izdanja – jedna na rok od 11 godina, u visini od pet milijardi kuna i uz prinos 2,58 posto, a druga na rok od pet godina, u vrijednosti od 5,5 milijardi kuna, uz prinos 1,22 posto.

U usporedbi s obveznicom koju će refinancirati, to znači uštedu od 200 milijuna kuna na godišnjoj razini.

„Svi ti dosad najpovoljniji uvjeti pokazuju da naši ukupni makroekonomski pokazatelji, naša ozbiljna i odgovorna fiskalna politika i svi trendovi koje imamo, vidjeli ste da se javni dug sada spustio na nešto malo više od 76 posto BDP-a, pokazuju povjerenje financijskih institucija”, rekao je Plenković.

Osvrnuvši se na jučerašnje potpisivanje ugovora kojim je Hrvatska poštanska banka stekla svih 4,7 milijuna dionica Jadranske banke, Plenković je istaknuo da je to važno okončanje procesa sanacije Jadranske banke, koja je važna za Šibensko-kninsku županiju.

„To je pozitivna vijest i bez tereta za državni proračun. To je pozitivna i dobra informacija”, zaključio je Plenković.

(Hina)

Tagovi: agrokor, andrej plenković, financije,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE