Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Lifestyle&Tech

Vodeći svjetski stručnjaci o medijskoj pismenosti krajem ožujka u Zagrebu

Održat će se konferencija pod nazivom "Medijska pismenost u svijetu koji se stalno mijenja: Integrirati. Okupiti. Osnažiti"

Objavljeno 06.03.2020
Ivona Amidžić

U Zagrebu će se 31. ožujka i 1. travnja održati međunarodna stručna konferencija o medijskoj pismenosti u organizaciji Europske komisije, Ministarstva kulture i Agencije za elektroničke medije (AEM) na kojoj će govoriti najveći svjetski stručnjaci, izvijestili su iz AEM-a.

Medijska pismenost u digitalnom okruženju jedna je od prioritetnih tema hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije u sklopu kojeg će se održati i navedena konferencija pod nazivom “Medijska pismenost u svijetu koji se stalno mijenja: Integrirati. Okupiti. Osnažiti”.

Kako ističu u AEM, bit će to ujedno i središnji događaj Europskog tjedna medijske pismenosti koji se ove godine poklapa s hrvatskim Danima medijske pismenosti.

Konferencija će tražiti odgovore na brojna važna pitanja o izazovima života i rada u digitalnom medijskom okruženju te utjecaju novih medija i digitalnih tehnologija i na pojedince i na društvo. Živimo u vremenu obilja informacija, ali i lažnih vijesti, dezinformacija te algoritama pa će okupljeni stručnjaci raspravljati o načinima najučinkovitijeg podizanja razine medijske pismenosti.

Poticanje kvalitetnog novinarstva i medijskog sadržaja

Govorit će se i o važnosti poticanja ne samo kvalitetnog novinarstva, već i kvalitetnog medijskog sadržaja kao i medijske raznolikosti i pluralizma te značaju lakše dostupnosti sadržaja od javnog interesa. Konačno, raspravljat će se i o važnosti razvijanja i promocije europskih audiovizualnih djela, kao i utjecaju globalnih platformi, umjetne inteligencije i algoritama na europsku kreativnu industriju, posebice audiovizualnu, ističu u AEM.

Među sudionicima konferencije bit će američka stručnjakinja za medijsku pismenost Renee Hobbs, osnivačica Laboratorija za medijsko obrazovanje (Media Education Lab) i profesorica komunikologije na Sveučilištu u Rhode Islandu (SAD). Na istom će panelu sudjelovati i Brian O’Neill, direktor Odjela za istraživanje na Tehnološkom Sveučilištu u Dublinu koji se bavi istraživanjima utjecaja novih tehnologija na mlade, sigurnošću na internetu te politikama za digitalno okruženje.

O važnosti nacionalnih politika i strategija medijske pismenosti govorit će jedna od najvećih europskih stručnjakinja za medijsko obrazovanje i kulturnu raznolikost Divina Frau Meigs, profesorica medijske sociologije na pariškom Sveučilištu Sorbonne Nouvelle te savjetnica UNESCO-a, Vijeća Europe i Europske komisije za medijsku pismenost.

Na konferenciji će biti predstavljena i nedavno usvojena nova finska nacionalna politika medijske pismenosti, što je posebno zanimljivo s obzirom da je Finska, prema mnogim istraživanjima, vodeća europska zemlja po razini medijske pismenosti svojih građana. Nacionalna koordinatorica irske mreže za medijsku pismenost Martina Chapman, održat će, pak, izlaganje o značaju suradnje u projektima medijske pismenosti i stvaranju europske platforme za financiranje i okupljanje dionika.

Novi globalni medijski ekosustav

Drugog dana konferencije predavanje pod naslovom “Novi globalni medijski ekosustav” održat će, Claes de Vreese, profesor političke komunikacije na Amsterdam School of Communication Research i jedan od najuglednijih svjetskih znanstvenika na području medija i komunikacija.

O važnosti kvalitetnog novinarstva za očuvanje demokracije, među ostalima, govorit će i Noel Curran, generalni direktor EBU-a i dugogodišnji ravnatelj i urednik irskog javnog medijskog servisa te Mark D. Cole, direktor Europskog instituta za medijsko pravo.

Na konferenciji će govoriti i brojni drugi stručnjaci s područja medijske pismenosti, regulacije elektroničkih medija i audiovizualne industrije te visoki predstavnici Europske komisije, Ministarstva kulture, europskih udruženja audiovizualnih regulatora (ERGA i EPRA), Europske unije radiotelevizija (EBU) i ostalih organizacija te predstavnici svih država članica EU.

Konferenciji prethodi sastanak skupine stručnjaka Europske komisije za medijsku pismenost (MLEG) i predstavljanje najboljih projekata prijavljenih na natječaj Europske komisije “Media Literacy for All”.

(Hina)

foto: pixabay (ilustracija)

Tagovi: konferencija, mediji, medijska pismenost, novinarstvo,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE