Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Politika

Washington i Peking pokrenuli trgovinski rat

Stupanjem na snagu novih carinskih pristojbi na 260 milijardi dolara vrijedne kineske i američke proizvode započeo je trgovinski rat...

Objavljeno 24.09.2018
Antonela Verković

“Trgovinski rat sad je stvarnost”, rekao je Brian Coulton, glavni ekonomist bonitetne agencije Fitch.

Zanemarujući brojna upozorenja ekonomista i tvrtki, Trumpova administracija uvela je carinske pristojbe od 10 posto na 200 milijardi dolara uvoza iz Kine.

Peking bi trebao uzvratiti u istom trenutku s nametanjem novih carinskih pristojbi od pet do deset posto na američke proizvode koji predstavljaju 60 milijardi dolara godišnjeg uvoza u Kinu.

Donald Trump upozorava mjesecima svoje kineske partnere da prekine trgovinsku praksu koju smatra nepoštenom. Posebno ga smeta što zauzvrat pristupu kineskom tržištu, američke tvrtke moraju dijeliti s lokalnim partnerima dio svojeg tehnološkog znanja što on uspoređuje s “krađom” intelektualnog vlasništva.

“Trgovinski rat koji Kina vodi protiv SAD-a traje već godinama”, ocijenio je u nedjelju Mike Pompeo, državni tajnik na tv postaji Fox News. “Ako to želimo nazvati trgovinskim ratom, odlučni smo da u njemu pobijedimo i pobijedit ćemo”, zaključio je on.

Obećao je da će od Kine postići da se “ponaša kao što bi se trebala ponašati svjetska sila, pokaže transparentnost i poštuje pravnu državu”.

Američki predsjednik već je ovog ljeta uveo pristojbe od 25 posto na 50 milijardi dolara vrijedne kineske proizvode. Suočen s identičnom odmazdom Pekinga, odlučio je ocariniti dodatne kineske proizvode vrijedne 200 milijardi dolara.

Washington od ožujka carini u ime “nacionalne sigurnosti” čelik i aluminij koji uvozi u razini od 25 odnosno 10 posto.

Situacija postaje sve teža jer se čini da je došlo do prekida dijaloga. Posjet izaslanstva kineskih pregovarača predviđen za 27. i 28. rujna u Washingtonu Peking je otkazao, objavio je Wall Street Journal. Prethodni pregovori krajem kolovoza nisu doveli ni do čega.

(Hina)

FOTO: Pixabay

Tagovi: carinska pristojba, sad, trgovinski rat,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE