Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Best choice

Washington se nada da će Sjeverna Koreja glavninu nuklearnog razoružanja provesti do kraja 2020.

"Nadamo se da ćemo to postići za dvije i pol godine", "u prvom predsjedničkom mandatu" koji se završava krajem 2020., rekao je odgovarajući na pitanja medija

Objavljeno 14.06.2018
admin

Sjedinjene Države se nadaju da će se “glavnina nuklearnog razoružanja” Sjeverne Koreje provesti do kraja predsjedničkog mandata Donalda Trumpa, za “dvije i pol godine”, rekao je u srijedu navečer u Seulu američki državni tajnik Mike Pompeo.

“Nadamo se da ćemo to postići za dvije i pol godine”, “u prvom predsjedničkom mandatu” koji se završava krajem 2020., rekao je odgovarajući na pitanja medija, među kojima je bio i France Presse.

Zamoljen da kaže je li na summitu Donalda Trumpa i sjevernokorejskog vođe Kim Jong-una u utorak u Singaporu pripremljen vremenski plan u tom smislu, kratko je rekao: “Nadamo se”, ali “pred nama je još puno posla”.

Dvojica čelnika su na susretu u Singapuru potpisala zajedničku izjavu u kojoj se Sjeverna Koreja obvezuje na “potpunu denuklearizaciju Korejskog poluotoka”. Ta nejasna formulacija za koju postoji više tumačenja i koja je nastavak starih, nikad ispunjenih obećanja Pyongyanga, na meti je kritike mnogih stručnjaka jer ne spominje druga dva glavna uvjeta Washingtona, a to su da se denuklearizacija  “može nadzirati” i da bude “nepovratna”.

Na upit o izostanku tih uvjeta, Pompeo je ljutito rekao da su ta dva uvjeta zapravo obuhvaćena pojmom “potpune” denuklearizacije.

“To stoji u izjavi, varate se”, istaknuo je, “jer potpuna znači nepovratna i da se može nadzirati”. “Možemo razgovarati o ovoj ili onoj riječi, ali uvjeravam vas da je to u dokumentu”, istaknuo je.

“Nema potpune denuklearizacije bez provjere i ovjere”, dodao je američki državni tajnik, napomenuvši da se “počinje razgovarati o načinu” takve provjere.

(Hina)

Tagovi: donald trump, kim jong un, nuklearni sporazum,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE