Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Lifestyle&Tech

WHO: Borba protiv malarije ispala iz fokusa, zaraza u porastu

"Nedopustivo je da svake dvije minute umre jedno dijete od bolesti koja je izlječiva i može se prevenirati”, upozorio je Ghebreyesus, generalni direktor WHO-a

Objavljeno 20.11.2018
Lucija Tokić

Broj oboljelih od malarije u porastu je drugu godinu zaredom nakon petogodišnjeg razdoblja pada stope oboljelih, izvijestila je jučer Svjetska zdravstvena organizacija.

UN-ova zdravstvena organizacija prošle je godine zabilježila 219 milijuna oboljelih, što je za dva milijuna više nego u 2016., kaže se u izvješću WHO-a.

“Napredak u borbi protiv malarije stagnira zbog čega raste opasnost od toga da ćemo potratiti godine truda, ulaganja i uspješnosti u smanjenju broja oboljelih”, upozorio je generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Ghebreyesus.

“Nedopustivo je da svake dvije minute umre jedno dijete od bolesti koja je izlječiva i može se prevenirati”, napisao je u izvješću.

Broj slučajeva prošle je godine porastao u ovom bolešću najpogođenim zemljama – Burkini Faso, Kamerunu, Kongu, Gani, Maliju, Mozambiku, Nigeru, Nigeriji, Tanzaniji i Ugandi.

Rijetko pribjegavanje upotrebi kreveta s mrežama poprskanim insekticidima, razina zaprašivanja u padu i nedostatak preventivnih terapija za trudnice i djecu pridonijela je porastu zaraze.

Usto, unatoč porastu zaraze i smrtnosti posljednjih godina smanjio se i broj međunarodnih donacija namijenjenih borbi s malarijom.

Svjetska zdravstvena organizacija ne požuruje samo bogate donorske zemlje da povećaju donacije, već poziva i najpogođenije zemlje da osiguraju svoj dio financiranja.

Novac je potrebno učinkovitije i ciljano trošiti, navodi UN-ova agencija.

Kao pozitivnu iznimku negativnog trenda, WHO je istaknuo Indiju u kojoj je broj slučajeva u prošloj godini pao za gotovo četvrtinu.

(Hina)

foto: Pexels (ilustracija)

Tagovi: malarija, who,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE