Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Gospodarstvo

WWF: Atlantska tuna je ugrožena – uvesti stroge kontrole i sankcije protiv korumpiranih tvrtki

Od ICCAT-a traži i zabranu sakaćenja morskih pasa radi peraja, što su već zabranile brojne institucije, uključujući EU.

Objavljeno 09.11.2018
Marko Leskovar

Uoči sastanka Međunarodne komisije za zaštitu atlantske tune (ICCAT), koji počinje u ponedjeljak u Dubrovniku, svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF u petak je pozvala EU i druge ribarske nacije da uvedu stroge kontrole i sankcije protiv korumpiranih tvrtki prije nego što se donese nova odluka o povećanju kvota ulova tune.

“Nedavno otkrivena ilegalna trgovina tunom na Sredozemlju u vrijednosti od čak 12 milijuna eura godišnje, kao i dramatičan pretjerani izlov tropske tune, dovodi populacije tuna ponovno u opasnost od kolapsa stoka”, upozorio je u priopćenju WWF (World Wide Fund for Nature) .

Očekuje se, kažu, da će ovogodišnja rasprava biti pod snažnim utjecajem trenutačne kaznene istrage o sumnji na “pranje” 12 milijuna eura neprijavljene sredozemne tune koja navodno uključuje španjolske tvrtke, francuske i talijanske luke te farme plavoperajne tune na Malti. Ako se zločin potvrdi i dokaže, istraživanje će pokazati da svake godine 2500 tona plavoperajne tune (što je gotovo 20 posto prošlogodišnje kvote za cijelu EU), uspijeva izbjeći kontrolu EU i država članica, tvrdi WWF.

U WWF podsjećaju kako su prošle godine kritizirali odluku kojom je ICCAT postavio najveću kvotu za ulov tune koja iznosi do 36.000 tona do 2020. godine. Kažu kako bi s obzirom na ljestvicu neprijavljenih ulova tijekom kaznene istrage, takav porast mogao ozbiljno potkopati napore poduzete u zadnjih deset godina kako bi se ova veoma ugrožena vrsta dovela do potpunog oporavka.

Tagovi: ICCAT, tuna, WWF,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE