Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Politika

Ž. Požega: U IT sektor u Osijeku treba više ulagati

„Grad Osijek gradi IT park, to je projekt kojeg maksimalno podržavamo, i u kojem će softwarske tvrtke dobiti zajednički prostor i sinergiju. Pripremamo i određene mjere u smislu poticanja zapošljavanja za cijelo gospodarstvo, ali posebno za IT sektor”, rekao je Požega.

Objavljeno 11.07.2018
Antonela Verković

OSIJEK, 11. srpnja 2018. (Hina) – Nezavisni vijećnik s liste Mosta u osječkom Gradskom vijeću Željko Požega najavio je da će vijećnici te liste i udruga “Možemo” uputiti gradonačelniku Ivanu Vrkiću inicijativu da u sljedećoj godini znatno poveća bespovratne potpore IT sektoru, koji, kako pokazuje financijsko izvješće Fine, “uvjerljivo raste”.

Na konferenciji za novinare je Požega, koji inače obnaša i dužnost predsjednika Gradskog vijeća, rekao da nedavno objavljena financijska izvješća Fine pokazuju kako Osijek postaje sjedište IT sektora u tom dijelu Hrvatske, zbog čega je nužno pojačati ulaganja u taj sektor jer je, kako drži, “očito da  nam to može donijeti brže stope rasta i brži prosperitet”

Dodao je kako je usporedba 2017. godine sa 2016. godinom pokazala da IT sektor ima stotinjak zaposlenih osoba više, 36 milijuna kuna veće prihode, veću novostvorenu vrijednost od 23 milijuna kuna, izvoz veći 20 milijuna kuna i  dobit koja je u godinu dana gotovo udvostručena.

„Grad Osijek gradi IT park, to je projekt kojeg maksimalno podržavamo, i u kojem će softwarske tvrtke dobiti zajednički prostor i sinergiju. Pripremamo i određene mjere u smislu poticanja zapošljavanja za cijelo gospodarstvo, ali posebno za IT sektor”, rekao je Požega.

Dodao je kako taj sektor ima najveću potrebu zapošljavanja mladih, koje onda na samom poslu educiraju, što je specifičnost tog sektora. „Stoga ćemo gradonačelniku poslati inicijativu da se u 2019. godini drastično povećaju bespovratne potpore IT sektoru, jer te tvrtke imaju velike potrebe za kupovinu nove opreme koja je prilično skupa. Novi sustav poticanja zapošljavanja i novi sustav bespovratnih potpora bit će naši prijedlozi”, rekao je Požega.

Govoreći o drugim sektorima gospodarstva, Požega je rekao kako Osijek u 2017. godini bilježi pad broja subjekata za 200-tinjak poduzeća u odnosu na 2016., ali i rast broja zaposlenih za oko 700 osoba. Prihodi koje su gospodarski subjekti na području Osijeka ostvarili u 2017. godini veći su za 70 milijuna kuna u odnosu na 2016. godinu, novostvorena vrijednost u tom razdoblju veća je za  200 milijuna kuna, a izvoz je veći za 120 milijuna kuna.

„Prema nedavno objavljenim rezultatima Svjetske banke o uvjetima poslovanja, Osijek je ostvario visoke rezultate kada je u pitanju uknjižba prava vlasništva i rješavanje trgovačkih sporova, ali još ima prostora za napredak kada su u pitanju brzina pokretanja poslovanja, ishođenje dozvola za gradnju i brzina dobivanja električne energije i na tome moramo poraditi, zaključio je Požega.

“Možemo!” je građanska inicijativa političkih, društvenih i kulturnih okvira s ciljem unapređenja civilnog društva i pokretanja pozitivnih društvenih promjena.

(Hina)

Tagovi: IT sektor, most, Osijek, udruga "Možemo",

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE