Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Gospodarstvo

Za tople obroke u školama Osječko-baranjske županije 17 milijuna kuna

Projektom je obuhvaćeno 70 škola, s više od 17 tisuća učenika. a projekt koji traje od 1. siječnja do 31. prosinca ove godine, planira se nastaviti i u sljedećim godinama

Objavljeno 13.07.2018
Antonela Verković

U sklopu projekta “Školski obrok za sve”, Osječko-baranjska županija će do kraja ove godine uložiti 17 milijuna kuna kako bi učenicima u svim školama omogućila tople obroke, istaknuto je u petak u Osijeku na konferenciji na kojoj su predstavljeni dosadašnji rezultati projekta.

“Od ukupno 17 milijuna kuna, 12 milijuna kuna osigurala je Osječko-baranjska županija, a pet milijuna kuna jedinice lokalne samouprave, njih 38, koje su partneri na realizaciji projekta. Projektom su obuhvaćene sve osnovne škole na području županije”, rekla je pročelnica županijskog Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, šport i tehničku kulturu Sandra Filipović.

Prema njezinim riječima, projektom je obuhvaćeno 70 škola, s više od 17 tisuća učenika. a projekt koji traje od 1. siječnja do 31. prosinca ove godine, planira se nastaviti i u sljedećim godinama, jer su zahvaljujući tom projektu do sada 32 školske kuhinje opremljene za spravljanje kuhanog obroka.

“Od rujna će se u svim školama moći kuhati minimalno jedan do dva topla obroka tjedno, što je veliki pomak u odnosu na početak projekta kada su kuhane obroke imale svega tri-četiri škole. Na početku školske godine djeca će imati kombinaciju pekarskih proizvoda i kuhanog obroka, ali standard škola želimo i dalje povećavati”, rekla je Filipović.

Dodala je da će se nastaviti s opremanjem škola kako bi mogle učenicima ponuditi kuhane obroke tijekom cijelog tjedna.

Istaknula je kako su u projekt uključeni lokalni proizvođači i prerađivači hrane koji dostavljaju domaće, svježe i zdrave namirnice u škole.

Na konferenciji su predstavljeni dosadašnji rezultati projekta “Učimo zajedno 4” koji je počeo u kolovozu 2017. i traje do 31. srpnja 2021. Projekt je vrijedan 10,9 milijuna kuna od čega je 10 milijuna bespovratnih sredstva Europskog socijalnog fonda i državnog proračuna, a preostalo su županijska sredstva. Njime su obuhvaćena 62 učenika s teškoćama u razvoju, odnosno 60 pomoćnika u nastavi.

Uz taj projekt veže se i županijski projekt “Pomoćnici u nastavi” čija je provedba počela 2017. i kojim je osigurano još 30 pomoćnika u nastavi za 34 učenika s teškoćama u razvoju u 17 osnovnih i dvije srednje škole.

Projekt se provodi u suradnji s udrugama „Našički cvijet“ iz Našica, „Zvono“ iz Belišća, „Neven“ iz Đakova, i županijskom Udrugom gluhih i nagluhih iz Osijeka.

Za taj projekt Županija je osigurala nešto više od milijun kuna.

(Hina)

Tagovi: Osijek, Osječko-baranjska županija, Sandra Filipović, škole,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE