Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Politika

Zaev i Tsipras razgovarali o makedonskom imenu, u utorak završavaju razgovore

Atena je službeno naziva Bivša Jugoslavenska Republika Makedonija koristeći se kraticom FYROM, kao i Berlin i Pariz

Objavljeno 12.06.2018
Alan Srčnik

Grčki premijer Alexis Tsipras i makedonski Zoran Zaev razgovarali su u ponedjeljak telefonom, priopćile su Tsiprasove službe a u utorak će ponovo razgovarati i time “zaključiti” pregovore o makedonskom imenu.

“Premijer Alexis Tsipras je danas poslijepodne razgovarao telefonom s premijerom FYROM-a Zoranom Zaevom i razgovor je protekao u ugodnom ozračju”, priopćile su Tsiprasove službe. “Dvojica premijera su se dogovorila da će pregovore zaključiti još jednim telefonskim razgovorom u utorak ujutro”, dodaje se u kratkom priopćenju.

Dvije vlade već mjesecima nastoje pronaći rješenje za to pitanje koje od 1991. kvari njihove veze.

Grčka ne želi da se njezin susjed naziva istim imenom kao njezina sjeverna pokrajina Makedonija i ulaže veto na ulazak potonje u NATO i u Europsku uniju sve dok se to pitanje ne riješi, premda neke zemlje, poput Sjedinjenih Država, Rusije i Velike Britanije, priznaju Makedoniju pod tim imenom.

Atena je službeno naziva Bivša Jugoslavenska Republika Makedonija koristeći se kraticom FYROM, kao i Berlin i Pariz.

Nagodba koju žele postići dvije strane a kojoj se protivi oporba u objema zemljama, uključuje rješenje u kojemu bi se imenu “Makedonija” dodala bliža odrednica poput “Sjeverna Makedonija”. Taj prijedlog ima dobre izglede uz uvjet da se promjena unese u ustav.

Posljednjih dana su se održali prosvjedi protiv takve nagodbe s obiju strana granice u kojima je nekoliko tisuća ljudi sudjelovalo 3. lipnja u Skoplju i u srijedu navečer u dvadesetak grčkih gradova, napose u pokrajini Makedoniji.

(Hina)

Tagovi: fyrom, grčka, makedonija,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE