Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Gospodarstvo

Žalac: Nije istina da je EK odbacila zahtjeve za sufinanciranje ugradnje dizala

Opovrgnula tvrdnje

Objavljeno 18.04.2019
Lucija Tokić

Ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac u četvrtak je nakon sjednice Vlade opovrgnula tvrdnje da Europska komisija nije prihvatila poziv za sufinanciranje ugradnje dizala u zgrade, te je upozorila da su građani mogli ugradnju dizala prijaviti u sklopu projekata energetske obnove, ali to nisu učinili.

Reagirajući na medijske napise o neuspješnom sufinanciranju ugradnje dizala, Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU-a u srijedu je izvijestilo kako čeka odgovor Europske komisije na zahtjev da se u izmjene operativnog programa “Konkurentnost i kohezija” uvrsti i financiranje ugradnje dizala.

Upitana je li Europska komisija odbacila prijedlog ministarstva o dizalima Žalac je odgovorila niječno i opovrgnula medijske napise koji tvrde da je projekt propao.

“Nije istina da Europska komisija to nije prihvatila, 596 višestambenih zgrada prijavilo je projekt energetske obnove i dobili su ta sredstva. U sklopu izmjene fasada mogli su prijaviti i lift, no nitko ga nije prijavio”, kazala je.

Žalac ističe da je u Hrvatskoj kroz energetsku obnovu obnovljeno 775 javnih zgrada, te da su ugradili 9 dizala i 14 vertikalnih platformi.

Pojasnila je kako je nakon inicijative europarlamentarne zastupnice Biljane Borzan i udruga umirovljenika njezino ministarstvo obavijestilo Europsku komisiju da želi napraviti pilot natječaj ako Europska komisija to dozvoli.

“Čekamo cjeloviti odgovor i onda ćemo pristupiti ili pilotiranju ili pripremi takvog projekta za sljedeće financijsko razdoblje”, kazala je Žalac istaknuvši da samostalna ugradnja dizala uz financiranje EU-a nije bila moguća ni u Hrvatskoj niti u drugim zemljama EU-a.

Najavila je da će prijedlog izmjena operativnog programa biti službeno upućen Europskoj komisiji tek u lipnju, pa se onda očekuje odgovor.

Upitana može li se reći da je projekt sufinanciranja ugradnje dizala ipak propao, Žalac je odgovorila da se nije radilo o projektu nego o inicijativi.

“To nije projekt, to je inicijativa koja se zove ‘Projekt dostupnost do stana’, mi smo onda bili počeli prikupljati s korisnicima informaciju kolika je potreba za izgradnjom dizala. Žao mi je da u 596 projekata energetske obnove, gdje je horizontalna mjera bila mogućnost ugradnje lifta, niti jedan lift, na žalost, nije prijavljen”, kaže Žalac.

(Hina)

foto: HINA/ Admir BULJUBAŠIĆ/ abu

Tagovi: dizala, Gabrijela Žalac,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE