Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Gospodarstvo

Žalac: U sklopu “Projekta Slavonija” do sada ugovoreni projekti vrijedni 9,7 milijardi kuna

Po prvi put u 10 godina izvoz poljoprivrednih proizvoda dvostruko raste brže od uvoza...

Objavljeno 16.04.2019
Antonela Verković

U sklopu Projekta Slavonija, Baranja i Srijem do sada su ugovoreni projekti vrijedni 9,7 milijardi kuna, odnosno 51,76 posto od ukupno predviđenih 18,75 milijardi kuna osiguranih iz EU fondova, kazala je ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac, predstavljajući u Novoj Gradiški dosadašnje rezultate u provedbi tog projekta.

“Od zadnje sjednice Savjeta ugovorili smo 1,23 milijardi kuna novih projekata”, pohvalila se Žalac na 8. sjednici Vladina Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem koja se održava pod predsjedanjem premijera Andreja Plenkovića.

Naglasila je kako zahvaljujući tom projektu 575 slavonskih poduzeća dobiva potpore iz EU fondova, dodijeljeno je 2.468 stipendija, izgrađeno 645 kilometara kanalizacijske mreže u gradovima i općinama, dok je aktivnim mjerama zapošljavanja obuhvaćen velik broj građana, među kojima i 8.417 mladih do 29 godina.

RH u slavonske projekte ulaže 1,85 milijardi kuna

Kada je riječ u ulaganjima državnog novca, dodala je ministrica, dosad su ugovoreni projekti vrijedni 1,85 milijardi kuna. Najavila je skoru izradu pet projektnih prijedloga koji se mogu financirati u financijskoj perspektivi 2014.-2020., a odnose se na jačanje izravnih stranih ulaganja, inicijativu za podršku inovacijskom sustavu, učinkovitost i upravljačke vještine u tvrtkama, vještinu sukladno potrebama tržišta rada, te jačanje socijalne uključenosti na tržištu.

Žalac je predstavila i dosad učinjeno u programima dodjele bespovratnih sredstava tehničke pomoći Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, kao i programa integrirane fizičke, gospodarske i socijalne reintergracije malih gradova na ratom pogođenim područjima. Taj program, rekla je, proširuje se i na gradove Pleternicu, Novu Gradišku, Slatinu i Đakovo te brojne općine uz rijeku Savu.

“Riječ je o hvalevrijednim planovima uz koje puno toga možemo realizirati”, poručila je i najavila kako će se u idućem programskom razdoblju proširiti područja za koja će se izrađivati intervencijski planovi, kako bi projektom bilo obuhvaćeno što više gradova i općina, među kojima i Imotski, Metković i Županja.

Kada je riječ o urbanim aglomeracijama, navela je Žalac, do sada je objavljeno deset poziva za ukupno 215 milijuna bespovratnih kuna. Za projekt “Proizvodi Slavonije, Baranja i Srijema” rekla je kako očekuje da će ga prepoznati proizvođači, kao i nove nacionalne klasifikacije prostornih jedinica RH.

Dosadašnja klasifikacija prostornih jedinica RH štetna po slavonsko gospodarstvo

Dosadašnju klasifikacija ocijenila je štetnom po slavonsko gospodarstvo te najavila kako će .osam županija Panonske Hrvatske novom klasifikacijom dobiti 40 posto veće potpore u gospodarstvu.

Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić izvijestio je kako je ove godine kroz Projekt Slavonija službeno završen i prvi program – multifunkcionalna poljoprivredna hala na području Virovitičko-podravske županije.

Od ostalih postignuća među ostalima je naveo posebne programe potpore za proizvođače šećerne repe kojih se 98 posto nalazi na području Slavonije, a s obzirom na negativne trendove u stočarstvu te posebice mljekarstvu, istaknuo je i 195 milijuna kuna vrijedne potpore za iduće tri godine vezane uz kupnju i uzgoj junica.

Novi sustav navodnjavanja: Sve što se prijavi iz Slavonije bit će isplaćeno 100 posto

Istaknuo je i novi natječaj za sustav navodnjavanja, naglasivši da će sve što se prijavi s područja Slavonije biti isplaćeno 100 posto.

Tolušić je spomenuo i aneks razvojnog sporazuma za Slavoniju koji danas potpisuje, a kojim će Ministarstvo poljoprivrede osigurati stipendije od po deset tisuća kuna za sve studente poljoprivrednih smjerova na visokoobrazovnim institucijama s područja Slavonije.

U Ministarstvu je, dodaje, u tijeku javna nabava za izradu projektne dokumentacije za izgradnju hladnjača, od kojih se osam nalazi području slavonskih županija, a s 90 do 100 posto financirat će ih Ministarstvo.

Naveo je i da Ministarstvo na području pet slavonskih županija financira izgradnju 52 vrtića ukupne vrijednosti 267 milijuna kuna, kao i 40-ak društvenih i vatrogasnih domova vrijednih 164 milijuna kuna.

Po prvi put u 10 godina izvoz poljoprivrednih proizvoda dvostruko raste brže od uvoza

Po prvi put u deset godina, naglasio je Tolušić, postoje pozitivni pokazatelji u sektoru poljoprivrede u smislu rasta izvoza poljoprivrednih proizvoda koji je trenutno raste dvostruko brže od uvoza, raste i vrijednost poljoprivredne proizvodnje i doseže 17 milijardi kuna, što je 9 posto više u odnosu na 2015. godinu.

Kad je riječ o programu ruralnog razvoja i europskim fondovima u sektoru poljoprivrede, ministar ističe kako je od 18 milijardi kuna koje stoje na raspolaganju do sada plasirano oko 16 milijardi kuna, odnosno 90 posto iz ukupne alokacije, tako da će do kraja godine biti raspisano sve što stoji na raspolaganju u ovom financijskom razdoblju.  Pritom, ugovoreni su projekti vrijednosti 10,3 milijarde kuna, što je 65 posto alokacije, a 31 posto alokacije (5,5 milijardi kuna) je isplaćeno.

(Hina)

FOTO: HINA/ Dario GRZELJ/ dag

Tagovi: baranja, EU fondovi, Gabrijela Žalac, Metković, Ministrica Žalac, novac, projekt, Slavonija, srijem, županja,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE