Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Trending

Započela istraga o uzrocima požara u crkvi Notre Dame, najavljene multimilijunske donacije

Dva najbogatija Francuza, Francois-Henri Pinault, izvršni direktor grupe Kering, vlasnice brendova Gucci i Yves Saint Laurent, najavio je 100 milijuna eura, a Bernard Arnault, većinski vlasnik grupacije LVMH, kazao je da će dati 200 milijuna eura donacije

Objavljeno 16.04.2019
Lucija Tokić

Vatrogasci u utorak gase ostatke vatre u crkvi Notre Dame, a vlasti su pokrenule istragu o ogromnom požaru koji je u ponedjeljak navečer izbio na toj katedrali u srcu Pariza, uništivši njezin krov i toranj.

Stotine vatrogasaca borilo se s vatrom koja je uništila krov i urušila osam stoljeća star toranj katedrale. Požar je trajao osam sati prije no što je stavljen pod kontrolu te su spašeni zvonici i vanjski zidovi.

Vatra tinja i dalje unutar zgrade, a bit će potrebna provjera stanja ostatka građevine, kazao je pomoćnik ministra unutarnjih poslova Laurent Nunez.

Ured pariškog tužitelja objavio je da je započeo istragu o požaru. Nekoliko policijskih izvora otkrilo je da rade pod pretpostavkom da je vatra bila nesretni slučaj.

“Postojala je opasnost da se uništi simbol naše države”, rekao je ministar kulture Franck Riester za televiziju CNews.

Vatrogasci koji su ušli u zapaljenu katedralu spasili su mnoge dragocjenosti, dodao je ministar, iako je dio slika ostao unutra i prijeti im oštećenje zbog dima i vode.

Požar je izbio na drvenom krovu katedrale na kojem su radnici provodili opsežnu rekonstrukciju urušene ograde, dotrajalih skulptura i drvenog okvira tornja.

Stotine prolaznika s nevjericom se okupilo na obalama Seine i promatralo požar, moleći se i pjevajući crkvene pjesme do kasno u noć.

Multimilijunske donacije

Francuski predsjednik Emmanuel Macron obećao je da će Francuska obnoviti Notre-Dame, crkvu koja se smatra važnijim primjerom francuske gotičke arhitekture i koju posjećuje 13 milijuna ljudi godišnje.

“Obnovit ćemo je zajedno. To će nedvojbeno biti dio francuske sudbine i naš projekt za nadolazeće godine”, istaknuo je ispred katedrale, nedugo prije ponoći.

Francuska organizacija Fondation du Patrimoine čiji je cilj očuvanje francuskog nasljeđa, pokrenut će međunarodni poziv za prikupljane novca za obnovu koja će vjerojatno koštati stotine milijuna eura.

Pokrenute su i kampanje u Sjedinjenim Državama, a mnogi su putem društvenih mreža najavili svoje doprinose.

Dva najbogatija Francuza, Francois-Henri Pinault, izvršni direktor grupe Kering, vlasnice brendova Gucci i Yves Saint Laurent, najavio je 100 milijuna eura, a Bernard Arnault, većinski vlasnik grupacije LVMH, kazao je da će dati 200 milijuna eura donacije.

“Ova tragedija pogađa sve Francuze i prije svega one koji su vezani za duhovne vrijednosti”, priopćio je Pinault.

Monsinjor Patrick Chauvet, kustos katedrale, objavio je kako je spašena nekoliko stoljeća stara kruna od trnja i tunika za koju se vjeruje da ju je nosio sveti Ljudevit, kralj Francuske iz 13. stoljeća.

Bakrene skulpture dvanaest apostola i četiri evanđelista uklonjene su prošli tjedan u sklopu renovacije.

Pogledajte i emotivan video kako  je francuski glazbenik, vilončelist Gautier Capuçon došao jutros pred Notre-Dame te počeo svirati.

(Hina)

foto: EPA/IAN LANGSDON

Tagovi: donacije, istraga, notre dame, požar,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE