Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Lifestyle&Tech

Zapovjednik HRZ-a Mikić u Italiji povodom Astral Knight-a

HRZ sudjeluje u vježbi snagama suprotne strane

Objavljeno 05.06.2019
Ivona Amidžić

Povodom održavanja združene multinacionalne vježbe Astral Knight 2019., izaslanstvo Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) predvođeno zapovjednikom HRZ-a brigadnim generalom Matom Mikićem u utorak, 4. lipnja 2019. godine boravilo je u službenom posjetu zrakoplovnoj bazi Aviano u Italiji.

HRZ sudjeluje u vježbi snagama suprotne strane (Opposing force – OPFOR) sa zrakoplovima MiG-21 Eskadrile borbenih aviona 91. zrakoplovne baze, koji sva polijetanja i slijetanja za dodijeljene misije u sklopu vježbe provode iz vojarne “Pukovnik Mirko Vukušić” u Zemuniku.

Astral Knight 19 je vježba Zapovjedništva američkih zračnih snaga u Europi (United States Air Forces in Europe – USAFE) koja se održava od 3. do 6. lipnja 2019., a težišno se odvija u zrakoplovnoj bazi Aviano u Italiji te na području Hrvatske, Slovenije i Njemačke.

Riječ je o integriranoj vježbi protuzračne i proturaketne obrane usmjerene na integriranu protuzračnu i proturaketnu obranu ključnog terena, a obuka uključuje kombinaciju letačkih operacija i računalno potpomognutih scenarija.

AK19 je združena, multinacionalna vježba u kojoj sudjeluju piloti, vojnici i mornari Sjedinjenih Američkih Država i pripadnici zrakoplovstava Oružanih snaga Republike Hrvatske, Italije i Slovenije, a cilj vježbe je poboljšati integraciju zapovijedanja i kontrole, koordinaciju i interoperabilnost zračnih, kopnenih i pomorskih sposobnosti i preklapajuće operacije u integrirani poduhvat protuzračne i proturaketne obrane.

foto: MORH (HRZ)

Tagovi: "Uzmite novac strankama", astral knight, HRZ, italija, morh, multinacionalna vježba, zapovjednik hrz-a, zrakoplovi,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE