Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Lifestyle&Tech

Zasluženo! Što drugo nego naša janjetina – upisana u europski registar zaštićenih oznaka

Lička janjetina upisana u europski registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla!

Objavljeno 31.10.2018
Antonela Verković

Čak i oni koji nisu neki mesojedi, ne mogu ostati potpuno ravnodušni na miris i okus slasne janjetine, posebice one ličke…

Zaslužila je svaku nagradu, a zbog posebnosti je sada i nagrađena!

Europska komisija u srijedu je objavila da je “lička janjetina”, upisan u europski registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla.

Riječ je o provedbenoj uredbi Europske komisije koja je obvezujuća i u cijelosti se izravno primjenjuje u svim državama članicama.

Oznaka “lička janjetina” podrazumijeva meso janjadi od izvorne hrvatske pasmine ovce, ličke pramenke.

Janjad ličke pramenke za proizvodnju „Ličke janjetine“ kolje se u dobi od 90-160 dana pri tjelesnoj masi od 22 do 36 kg.

Uzgaja se na zemljopisnom području Like, koja se većim djelom nalazi u Ličko-senjskoj županiji, a manjim dijelom u Zadarskoj županiji.

Lička pramenka je hrvatska izvorna pasmina ovaca izražene otpornosti, čvrste građe i snažne konstitucije, a obitava na planinskim područjima Like. Uzgaja se na tradicionalan način: na pašnjacima provode veći dio godine tijekom dana, a tijekom noći se smještaju u nastambe.

Tijekom zime tradicionalno držanje ličke pramenke ne uključuje selidbu u ravničarske predjele već su u tom razdoblju smještene u stajama.

Europska unija je još 1992. stvorila prve stabilne sustave za zaštitu i podizanje vrijednosti poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda s oznakom izvornosti i oznakom zemljopisnog podrijetla, odnosno oznakom tradicijskog ugleda hrane.
(Hina)

FOTO: Pixabay

Tagovi: europska komisija, janjetina, lika,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE