Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Gospodarstvo

Zastupnici: U Hrvatsku se uvozi škart roba; Cerovac: Javite AZTN-u

Križanić je pritom podsjetio kako je nedavno pokazao sliku mesa kupljenog u jednom trgovačkom lancu u Puli iz kojeg je potekao gnoj

Objavljeno 20.06.2018
msilac

Referirajući se na zastupnička upozorenja da se u Hrvatsku uvozi škart roba i hrana loše kvalitete, predsjednik Vijeća Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) Mladen Cerovac poručio im je u srijedu da se, ako imaju takva saznanja, jave AZTN-u.

“Ako imate saznanja da neki trgovački lanac prodaje prehrambeni proizvod ispod nabavne cijene javite se Agenciji, jer šest naših djelatnika ne može pratiti sjednicu Sabora da vidi je li netko maše slikom pokvarenog mesa”, odgovorio je Cerovac zastupnicima u raspravi o potvrdi izmjene Statuta AZTN-a, kojim bi ga se uskladilo sa Zakonom o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom.

Sva pitanja o kvaliteti hrane ne tiču se AZTN-a, isto tako zaštita domaćih proizvođača nije predmet ovog zakona, rekao je Cerovac tumačeći zastupnicima da Agencija može postupati ako joj netko prijavi nešto konkretno, da neki otkupljivač ili trgovac ne poštuje zakon.

Osobno sam nekoliko puta prozvao AZTN s ove govornice da reagira na opetovane TV reklame o akcijama prodaje svinjskog mesa po 18 kuna, jer svi znamo da takva cijena nije moguća, rekao je HDZ-ov Josip Križanić pitajući se zašto Agenciji treba prijava da izađe na lice mjesta i poduzme mjere.

Iz mesa potekao gnoj

Križanić je pritom podsjetio kako je nedavno pokazao sliku mesa kupljenog u jednom trgovačkom lancu u Puli iz kojeg je potekao gnoj.

Ivan Lovrinović (PH) podsjeća da su mediji pisali o praksi da lanci kupe tonu domaće svinjetine, dodaju devet tona uvezene, pa napišu da se radi o domaćem proizvodu. Tražili smo da se to istraži i kazni, rekao je Lovrinović i pozvao Vladu da, ako nije u stanju zaštiti građane, podnese ostavku.

Imamo dobre zakone, ali se ne provode jer je riječ o korumpiranom sustavu, klijentelizmu, o švercerima koji uvoze bilo što, ustvrdio je Lovrinović.

Miro Bulj (Most) propituje smisao postojanja AZTN-a. Kao u Neretvi, tako i u Slavonji, nemamo zaštićenog proizvođača, uvozimo smeće od hrane, a uništavamo domaće proizvođače, kaže Bulj.

Pogrešno je bilo odrediti da će Agencija biti provedbeno tijelo za spomenuti zakon, smatra Tomislav Panenić (Most) pitajući se nije li trenutak da se ta ovlast prebaci na Ministarstvo gospodarstva, na tržišnu inspekciju koja može biti operativnija.

(Hina)

Tagovi: aztn, loša roba, škart, uvoz,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE