Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Lifestyle&Tech

Zavod za javno zdravstvo apelira na roditelje da cijepe svoje adolescente protiv HPV-a

Cijepljenje protiv HPV-a je besplatno i neobavezno za učenike i učenice osmih razreda osnovne škole

Objavljeno 26.10.2018
Lucija Tokić

Zagrebački Zavod za javno zdravstvo jučer je pozvao roditelje da cijepe svoje adolescente protiv humanog papiloma virusa (HPV) i tako spriječe obolijevanje od raka vrata maternice, zloćudne bolesti od koje godišnje u Hrvatskoj umre više od sto žena.

CJEPIVO BESPLATNO

Cijepljenje protiv HPV-a je besplatno i neobavezno za učenike i učenice osmih razreda osnovne škole, no interes za cijepljenje još uvijek je nizak, a procijepljenost niska.

Interes za cijepljenje prošle je školske godine (2017./2018.) povećan za 13 posto, no procijepljenost je i dalje na niskoj razini zbog strahova i predrasuda koji postoje u javnosti, rekla je izaslanica zagrebačkog gradonačelnika Mirela Šentija Knežević na konferenciji za novinare.

RAK VRATA MATERNICE – JEDINA VRSTA RAKA ZA KOJU POSTOJI CJEPIVO

Konferenciju su zajednički održali zagrebački gradski uredi za zdravstvo i obrazovanje, Povjerenstvo za prevenciju infekcija HPV-om i drugih spolno prenosivih bolesti te Nastavni zavod za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”s ciljem osvještavanja javnosti o mogućnostima zaštite od raka vrata maternice, koji je u svijetu drugi najčešći rak u žena.

Istaknuto je kako je to jedina vrsta raka za koju postoji cjepivo te je dokazano da ono u velikoj mjeri umanjuje vjerojatnost obolijevanja te predstavlja jedno od najvećih zdravstvenih postignuća.

Poznato je više od 150 tipova HPV-a, a njih 15 odgovorno je za nastanak više od 99 posto raka vrata maternice, više od 80 posto raka anusa, više od 60 posto raka penisa, rodnice i ženskog vanjskog spolovila te za približno 20 posto raka u usnoj šupljini.

STRAH I PREDRASUDE OD CIJEPLJENJA

Istaknuvši važnost otklanjanja straha i predrasuda od cijepljenja, Knežević je pozvala sve roditelje da se odazovu i cijepe svoju djecu s ciljem maksimalnog smanjenja smrtnosti od bolesti koja se može spriječiti.

Najčešći je strah od nuspojava cjepiva, no postojeća su cjepiva pokazala su se izrazito sigurnima i učinkovitima u sprječavanju infekcija HPV-om, ustvrdila je zamjenica ravnatelja gradskog zavoda za javno zdravstvo Sandra Šikić.

(Hina)

foto HINA/ Vedrana LARVA/ ua

Tagovi: cjepivo, HPV, rak,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE