Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

ZGS – jarunska voda nije za kupanje na tri glavne plaže

Ove godine plaže Veliko jezero, Malo jezero i Otok Univerzijade jezera Jarun nisu određene za kupanje

Objavljeno 24.05.2018
Alan Srčnik

ZAGREB, 7. svibnja 2018. (Hina) – Zastupnici zagrebačke Gradske skupštine prihvatili su u nastavku sjednice u ponedjeljak Odluku o utvrđivanju lokacija za kupanje i trajanje kupališne sezone u 2018. koja započinje 1. lipnja i traje do 15. rujna i to na jezerima Jarun i Bundek, u kojoj stoji da plaže Veliko jezero, Malo jezero i Otok Univerzijade jezera Jarun nisu za kupanje zbog nezdovoljavajuće kakvoće vode.

Ove godine plaže Veliko jezero, Malo jezero i Otok Univerzijade jezera Jarun nisu određene za kupanje, budući da je kakvoća vode na tim plažama za prethodnu sezonu kupanja ocijenjena kao nezadovoljavajuća. Odluka ne sadrži podatke o ispustu i količini otpadne vode na jezerima Jarun i Bundek, a isto vrijedi i za uređaj za pročišćavanje otpadnih voda.

Zakonom o vodama i Uredbom o kakvoći vode za kupanje utvrđena je obveza jedinica lokalne samouprave da prije početka svake sezone kupanja donose odluku kojom se utvrđuju lokacije za kupanje (kupališta) na kojima se prati kakvoće voda, utvrđuje trajanje sezone za kupanje na površinskim vodama za kupanje, prikazuje ocjena o kakvoći površinskih voda za kupanje za prethodnu godinu te obavlja razvrstavanje za prethodne 4 sezone kupanja, izrađuje kartografski prikaz plaža te određuje profil vode za kupanje. Jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave prate propisane standarde kakvoće vode za kupanje kojima se određuju granične vrijednosti mikrobioloških pokazatelja i druge značajke vode za kupanje radi osiguranja očuvanja zaštite ili poboljšanja kakvoće površinskih voda koje se koriste za kupanje i time pridonose očuvanju i zaštiti okoliša i ljudskog zdravlja.

U raspravi zastupnik Saša Molan (Klub SDP-a) pozvao je predlagatelja da napravi analizu za zelene i vodene površine SRC Jarun kako bi se vidjelo što treba učiniti i uložiti kako bi mu se vratio stari sjaj i ugled te kako bismo dobili kvalitetnu uslugu na razini kakva treba biti. Najavio je kako će biti suzdržan pri glasovanju.

Mislav Herman (Klub HDZ-a) podsjetio je da su iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Andrija Štampar uzorkovali vodu i predložili odmuljivanje dna jezera te kao glavne izvore onečišćenja naveo otpadne vode, životinje i veći broj kupača.

Preporuka Gradskog ureda za zdravstvo o zabrani kupanja, s obzirom na  kakvoću vode odnosi se na plaže Veliko jezero, Malo jezero i Otok Univerzijade jezera Jarun, no nisu predviđene sankcije za građane u slučaju nepoštivanja, a može se očekivati i povećanje broja kupača na jezeru Bundek, rekao je Herman.

(Hina)

Tagovi: jarun, plaža,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE