Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Politika

Živi zid predstavio prijedlog Ovršnog zakona kojim želi spriječiti dužničko ropstvo

Predloženi zakon, kazao je Sinčić, udara po ovršnom lobiju, monstruoznom sustavu dosad neviđenom u Europi, u kojem se nekolicina podobnih pojedinaca, klijentelistički uvezenih s lokalnom i državnom vlašću, bogati na štetu svih građana

Objavljeno 04.03.2019
Tamara Lemajić

Živi zid predstavio je u ponedjeljak svoj prijedlog Ovršnog zakona kojim, kako je rekao predsjednik stranke Ivan Vilibor Sinčić, žele pomoći građaninu dužniku, a ne uništiti ga, pa će odlazak u dužničko ropstvo spriječiti tako što će se prvo rješavati glavnica, a tek onda kamate.

“Od 2011., kad smo krenuli u borbu s ovršnim strojem, s tom ovršnom mafijom i lobijem koji je pokrenuo i osnovao 2010. godine tadašnji i sadašnji ministar Dražen Bošnjaković sanjao sam ovaj dan kad ćemo predstaviti svoj, ne samo zakon nego sustav koji će riješiti problem ovrha, blokada i deložacija”, rekao je Sinčić na predstavljanju prijedloga u Novinarskom domu u Zagrebu.

Sinčić: Predloženi zakon udara po ovršnom lobiju

To je, po njegovim riječima, pravedan Ovršni zakon nasuprot “mafijaškom, kriminalnom i pljačkaškom” Ovršnom zakonu koji se provodi nad građanima zadnjih desetak godina, oduzimajući im plaće i mirovine, tjerajući ih u blokade i na kraju bacajući ih na ulicu.

Predloženi zakon, kazao je Sinčić, udara po ovršnom lobiju, monstruoznom sustavu dosad neviđenom u Europi, u kojem se nekolicina podobnih pojedinaca, klijentelistički uvezenih s lokalnom i državnom vlašću, bogati na štetu svih građana.

Sinčić je rekao da će njihov prijedlog, koji će idućeg tjedna uputiti u saborsku proceduru, prepoloviti broj postupaka i ukloniti ovrhe kojima je jedina svrha zaraditi na troškovima.

“Živi zid sa svega tri zastupnika i malim resursima napravio je puno bolji zakon i u kraćem vremenu nego sva ta državna uprava, ministri, iskusni političari i HDZ s 200.000 članova”, rekao je Sinčić poručivši da oni žele pomoći građaninu dužniku, a ne uništiti ga.

Za provedbu taj zakon ne treba javne bilježnike ni Finu pa se samim time smanjuju troškovi ovrhe. Osim toga, objedinjuje više zakona na jednom mjestu, uvodi elektronički postupak i registar svih postupaka.

Također se prvo rješava glavnica i troškovi ovrhe, a tek onda kamate, što znači, kaže Sinčić, da nema više odlaska u dužničko ropstvo.

Dokida se vjerodostojna isprava u cijelom pravom sustavu kao pravni institut, uvodi zastara na komunalije, uvodi zaštitu prava na dom i od ovrhe, štiti božićnica, regres i uskrsnica.

“Brzina, preglednost, dostupnost, nema iznenađenja, nema podmetanja, nema prevara”, ustvrdio je predsjednik Živog zida.

Vuletić: Vladin prijedlog je kozmetički

Predsjednik radne skupine za izradu zakona Dominik Vuletić kazao je da su brojni razlozi za novo ovršno zakonodavstvo, a Vladin prijedlog ocijenio je samo kozmetičkim.

“Nezadovoljstvo građana i poslovnih subjekata ovršnim sustavom je opće poznata stvar u Hrvatskoj, a osobito kritična točka je sudjelovanje javnih bilježnika i Fine u tijeku ovršnog postupka”, rekao je Vuletić.

Iznio je podatke po kojima ima 279.000 tisuća građana i više od 20.000 blokiranih poslovnih subjekata. Čak je Sud Europske unije u Luksemburgu rekao da je hrvatski ovršni sustav suprotan pravu Europske unije, zbog čega je Vlada i krenula u izmjene, rekao je.

Potpuni apsurd postojećeg zakona pokazuje slučaj u kojem su ukupni troškovi postupka za glavnicu od 44 lipe viši od 1700 kuna.

“Nitko ne govori da dugove ne treba vraćati, ali ovaj sustav je nakaradan, nepravedan i nemoralan i treba ga suštinski mijenjati”, rekao je Vuletić.

(Hina)

Tagovi: ivan vilibor sinčić, prijedlog Zakona, živi zid,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE