Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Lifestyle&Tech

Zlatni vrhovi Austrije – pitoreskni Turracher Höhe

Prostrani i široki spustovi i savršene staze, kao i ugodna preglednost skijališta kao najbolji izbor za proljetno skijanje u ožujku i travnju čine najsnažnije adute područja Turracher Höhe

Objavljeno 11.02.2019
Dorotea Hajduković

Putovanje iz Zagreba za Turracher Höhe u vrijeme dok su medijski napisi navodili kako je opasno u nekim dijelovima Austrijskih skijališta, bilo je uzbudljivo i tjeskobno. Naime, putem preko graničnog prijelaza kroz Karavanke, snijega nismo vidjeli pa smo shvatili kako mediji znaju ponekad pretjerati i da je zapravo cijeli kaos sa sjeverne strane Alpa dok je na ovom južnom dijelu gdje smo se mi zaputili, snijega taman koliko je potrebno, bez dramatičnih lavina i kaosa izazvanih upravo snježnim nevremenom.

Kraj našoj nervozi nastupa dok se uspinjemo prema Parku prirode Nockberge i malenom skijalištu Falkert koje nam je usputna postaja do Turracher Höhe. Tada shvaćamo da ćemo ipak uživati u snježnim sportovima i to na najbolji mogući način baš s pravom količinom snijega i odličnim vremenom koje nam daje južna strana Alpa.

Između Koruške i Štajerske, samo 290 km od Zagreba, 255 od Rijeke ili 570 km od Osijeka nalazi se malo, samozatajno skijalište uz slikovito zamrznuto jezero i pitoresknu planinsku scenografiju. Uobičajena ruta vodi preko Ljubljane, kroz Karavanke, putem Villacha i Bad Kleinkirchheima do Turracher Höhea.

Mikroklimatski uvjeti garantiraju Turracheru snježni pokrivač gotovo do svibnja pa je ovo skijalište pravi izbor za proljetno skijanje u ožujku i travnju.

Gorje Turracher Höhe: Zimske raznolikosti na nadmorskoj visini od 1.763 m
Zbog svog položaja na nadmorskoj visini od 1.763 m gorje Turracher Höhe se ubraja među najsigurnija područja Austrije u pogledu snježnog pokrivača i ono se od studenog do svibnja prezentira kao raznoliki zimski raj. Skijaši i vozači snowboarda su oduševljeni stazama ukupne dužine od 42 km na visini do 2.205 metara s vrhovima visine čak do 2.400 metara i prirodnim draguljem, jezerom Turracher See. S novim stazama za djecu Kids slope, snježnim parkom Snowpark, te zabavnim stazama Funslope i Funcross ovdje postoji najveća ponuda zabave u planinama u Austriji.

Poseban jamac ugodnog osjećaja je srdačna gostoprimljivost i kvaliteta servisa, što dokazuju jedinstvena usluga butlera na stazi i butler-usluge.
Butleri na stazi na skijalištu Turracher Höhe su glavna atrakcija servisa. Svakodnevno se kreću kroz područje skijališta i aktivnosti na stazama uljepšavaju malim i većim skijašima. Za začepljene noseve se dijele maramice, za crvena lica zaštitna krema, djeca dobivaju slatkiše, divni domaći sladoled (od ožujka), a roditelji po želji nekad i čašicu pjenušca. Povrh svega butleri će se pobrinuti za ekskluzivan program ugode. Tako se gosti, koji noće u jednom od objekata s butlerom, mogu radovati jutarnjim šetnjama na cipelama za snijeg (Schnee Schuhe) uz okrepljujući doručak, pa sve do ugodnih skijaških dana i kulinarskih delicija u koje smo se i sami uvjerili.

Butler – servis za svakoga
A najbolje od svega: Obuhvatan servisni program butlera na stazi je predviđen za one goste koji noće u jednom od označenih smještaja i besplatan je već od prve noći. Tako tjedan odmora odmah kreće ekskluzivnim safarijem užitka uz butlera na stazi, šetnjom pod punim mjesecom ili hodanjem u cipelama za snijeg. Tko sve to želi doživjeti, mora samo noćiti u jednom od butler-smještaja označenih plavom oznakom. Osobno upoznajemo svog butlera Elmara. Ovaj simpatični Austrijanac slabo govori engleski, ali spreman je pomoći i sporazumjeti se na sve načine. Priča kako je ranije bio gostioničar u obližnjem selu u Alpama, a onda mu je ponuđen posao pisten butlera koji tijekom zime radi s još jednom djevojkom.

U okviru “Rent a Butler” – servisa butler Elmar prezentira individualno i ekskluzivno sve posebnosti i tajne savjete povezane s područjem Turracher Höhe. On na primjer vrši organizaciju savršenog zimskog dana. Ili idilično zimsko hodanje u cipelama za snijeg, proslave za poduzeća, nezaboravne rođendanske proslave, ali i romantične prosidbe i sl.

Raznolikost područja Turracher
Turracher Höhe u jednakoj mjeri oduševljava skijaše i vozače snowboarda, trkače na skijama, ljubitelje pješačenja i hodanja po snijegu, šetače, klizače i zimske sanjkaše. Prostrani i široki spustovi i savršeno preparirane staze, kao i ugodna preglednost skijališta, čine najsnažnije adute područja Turracher Höhe. S razlogom je portal Skiresort.de vodeći test portal skijališta diljem svijeta – ovo skijaško područje u zimi 2016 ocijenio kao , vodeće skijalište u kategoriji do 60 km staza”. Atraktivne ponude za obitelji s djecom, poduzeća, potpuno glatka površina od prirodnog leda na jezeru Turracher See (preko kojeg smo bez straha hodali a i vozili se motornim sanjkama), kao i široke staze koje su uvijek prekrivene snijegom, smješteni u sredini brjegova Nockberge, upotpunjuju zimske radosti na ovom bajkovitom odredištu.

Najbolji Fun – Mountain Austrije
Snježni park Turracher Höhe, koji se proteže na dužini od 1,5 km, sastoji se od tri staze (staza za početnike, srednje teška staza, staza za napredne) te spada medu najbolje snježne parkove za skijanje slobodnim stilom.

Nova zabavna staza XXL – Funslope u području staze Schafkopfabfahrt sa svojih gotovo 1500 m spada medu najduže zabavne staze na svijetu. Mladi i stari pronaći će ovdje pravu avanturu. Na manjim skakaonicama, valovima, tunelima i dr. mogu uživati do mile volje.

Nova staza Funcross, omogućila je, usporedo sa snježnim parkom puno zabave i adrenalina. Mjesna ponuda zimskih sportova time je još bogatija. Dok zabavna staza Funslope sa svojim jednostavnijim karakterom privlači mlado i staro svih razina sposobnosti, Funcross je prava adresa za sve željne sportskih izazova. Ovdje se, po uzoru na skicross, tj. snowboardcross, može dati gas do daske.

Staza , Nocky’s WinterZeit”, smještena uz stazu Wildkopfpiste, prilagođena je potrebama mladih avanturista koji već imaju iskustva u skijanju. Mališani, kao i uvijek, voze pod budnim okom maskote Nocky i njezinih prijatelja.

Adrenalinska vožnja preko Austrijskih brda i snježne šume crnogorice
Izleti na motornim sanjkama, kakvi su poznati iz Skandinavije i u Kanadi, na gorju Turracher Höhe se nude već 3 godine uz voditelja. Kada sjedite na sjedalu motornih sanjki s motorom od 170 ks, osjetit ćete čisti adrenalin i avanturu pod motom “get the experience”. Svakako smo osjetili uzbuđenje već prilikom kratkog osposobljavanja na terenu za vježbanje sve do čistog adrenalina do kojeg dolazimo prilikom 2-satne vožnje kroz snijegom prekriven prekrasan krajolik.

Hedonizam na Austrijski način
Tako se područje Turracher Höhe pretvorilo u idealno mjesto za odmor za mlade i stare, za sportaše i hedoniste. U hotelu Romantik Seehotel Jagerwirt, koji je 1905. izgradio djed našeg domaćina Christopha Brandstattera za doručak nude domaći maslac lokalnih mljekara, kao i domaće pekmeze, kolače, šunku iz Koruške… u skladu s motom: Biološki je dobro. Regionalno je još daleko bolje. Divljač, govedina, svinjetina i pastrve su potpuno svježe potječu iz neposrednog okruženja. Slično je i u svim restoranima. Austrijanci ne pokušavaju goste zadiviti s kineskim ili grčkim specijalitetima, nego isključivo austrijskim, lokalnim i tradicijskim prokušanim receptima od domaće juhe od češnjaka, preko divljači, ili spatzli s domaćim sirom i slaninom, do germ knedli i savijača od jabuka. Koriste se isključivo proizvodi lokalnih farmera i time zaokružuje proces od polja do stola. Nešto što mi u Hrvatskoj tek trebamo naučiti.

Da je to uistinu tako shvaćamo i u restoranu s dvije Michelinove zvjezdice Philipp koji se nalazi u hotelu Genießer-Schlosshotel Seewirt. Ovdje za nas kuha chef Philipp Prodinger, a konobar Marco kaže nam kako ćemo uživati u večeri od osam sljedova, koja će trajati tri sata. Naravno i kuhar kao što je Prodinger “čarobira” svježim sastojcima iz prirodnog vrta predjela Turracher Höhe neposredno ispred kućnih vratiju izrazito ukusnim prirodnim alpskim złatuljama iz uzgoja Siegfrieda Grubera, dobavljača govedine Leonharda Pertla i proizvođača biološko ispravnog planinskog leda Hansa Petera Hubera. Uživali smo u prekrasnoj večeri, a nakon večere popili smo i piće sa simpatičnim Phillippom.

Drago kamenje i minerali
Za sve one kojima 42 kilometra raznovrsnih staza za skijanje nije dovoljno, u Turracher Höheu mogu doživjeti i iskustvo šetnje jedinstvenim muzejom minerala i dragog kamenja Mythos Edelstein. Još jedan objekt u vlasništvu privatne obitelji, a koju je utemeljio djed sadašnjih vlasnika. Kroz atraktivan muzej nas provodi mladi Christian, koji nam priča kako je njegov brat trenutačno u Namibiji, gdje trga za novim komadima dragog kamenja. Njegova obitelj i danas bavi i živi isključivo od traganja za dragim kamenjem i mineralima no kaže nam kako je nekada ovo područje bilo na “meti” rudarske industrije koja je htjela rudariti po Alpama gdje su najveće prirodne rezerve zlata na svijetu, ali potraga za njim strogo je zabranjena zbog očuvanja okoliša i prirode. U muzeju smo vidjeli najveću svjetsku kolekciju planinskog kristala, prekrasne kolekcije koje prikazuju kako siz običnog kamena obradom nastaju vrhunskko brušeni dijamanti, jednu od najvećih kolekcija ametista na svijetu i mnoge druge vrhunske kolekcije od kojih zastaje dah.

Ovdje od lipnja do rujna djeca od 4 do 14 godina mogu iskopavati dragocjeno kamenje. Mladi i stari mogu tražiti “gold nuggetse” kao što su koristeći originalne posude za ispiranje zlata. Malo je za reći da se želimo vratiti u lipnju i “tražiti zlato” u Turracher Höheu. 🙂

SVE POSEBNOSTI TURRACHER HÖHE NA JEDNOM MJESTU

– položaj na nadmorskoj visini od 1.764 m
– zajamčen snijeg
– duga sezona od studenog do 1. svibnja
– najbolji zabavni skijaški program u Austriji
– zimski doživljaj na skijaškim stazama i izvan njih
– bogata ponuda zimskih sportova
– široke, prostrane staze
– jedinstvena usluga poslužitelja
– skijaške staze nadomak gotovo svih smještajnih objekata
– izvorne kolibe s osobnim uslugama i regionalnim proizvodima
– bogata servisna ponuda (vidi gore)
– vrhunska hotelska i gastronomska ponuda

SKIJAŠKO PODRUČJE
– skijaško područje na nadmorskoj visini između 1.400 i 2.205 metara
– 14 žičara i vučnica: četiri žičare sa 6 sjedala, 1 kombinirana žičara (kabina za 8 osoba i 6
sjedala), 1 dvostruka sjedeća vučnica, 7 stojećih vučnica, 1 vučnica s užetom (takozvani Maulwurf”)
– 42 kilometra raznovrsnih skijaških staza različite težine: 14 kilometara laganih staza (plava)
24,5 kilometara srednje teških staza (crvena), 3,5 kilometara teških staza (crna)
– Kružna tura Turrach Höhe: jedinstvena mogućnost kružne skijaške ture na 2.205 metara
Skijaška tura obuhvaća više od 12 kilometara širokih, prostranih staza
– Noćno skijanje: svaku srijedu kod vučnice uz stazu za vježbu

FUN MOUNTAIN zabava na stazama
– Snježni park Turracher Höhe: na dużini od 1,5 kilometara, na visini od 2.030 metara. Staza za
početnike, staza srednje težine i staza za napredne s brojnim wave boxevima, railovima i kickerima
– Family-Line kao 4. staza u snježnom parku: zaseban ulaz, plosnatije skakaonice i prepreke
– NOVO: zabavna staza XXL Funslope: sa svojih 1,5 km dužine ova staza spada medu najduže zabavne staze na svijetu
– NOVO: Funcross- za joś veću brzinu i više adrenalina
– Dječja staza: Avanturistička staza s maskotom Nocky za najmlađe skijaše

ZABAVA izvan staza
Nocky Flitzer: spektakularan alpski adrenalinski vlak na dužini od 1,6 km
Vođene ture motornim saonicama

PONUDA ZIMSKIH SPORTOVA
– 15 kilometara staza za skijaško trčanje (s dvostrukim koritima)
Staza Turracher See: jednostavna, na visini od 1.763 metara, dužine oko 1,8 kilometara za klizni i klasični stil
Staza Weitental: zahtjevna, na visini između 1.763 i 1.884 metara, dužine oko 7,2 kilometara, za klasični stil
Staza zirbenwoid: zahtjevna, na visini između 1.795 i 1.850 metara, dužine oko 3,1 kilometar, za klasični stil
Staza Hochmoor: lagana, na visini između 1.840 i 1.876 metara, dužine oko 3,7 kilometara, za klizni i klasični stil
– šetnje na krpljama
– skijaške ture

RAZNOVRSTAN ZIMSKI DOŽIVLJAJ
– 24 km staza za zimsko planinarenje
– noćno sanjkanje: utorkom i četvrtkom uz žičaru Sonnenbahn
– klizanje i curling na jezeru Turracher See
– vožnje konjskim zapregama

USLUGE NA TURRACHER HÖHE
– besplatne usluge poslužitelja uz skijašku stazu za sve skijaše
– ekskluzivan program s poslužiteljem za goste svih 20 smještajnih objekata s uslugom posluživanja
– Wohnzimmer (dnevni boravak): udobno opuštanje, međuobrok i grijanje uz polaznu stanicu žičare Kornockbahn
– Wärmflaschl: mogućnost grijanja i kuhanja uz dolaznu stanicu žičare Sonnenbahn
– besplatne ležaljke u cijelom skijaškom području
– besplatne kreme za sunčanje u cijelom skijaškom području
– besplatno parkiranje

Web stranica: Turracher Hohe
FOTO: Bergbahnen Turracher Höhe GmbH, Tourismusverein Turracher Höhe

Tagovi: Austria, Mythos Edelstein, Rent a Butler, skijanje, Turracher Höhe,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE