Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Znanstvenici otkrili da svakodnevna plastika emitira stakleničke plinove

Plastika koju upotrebljavamo svakodnevno, od plastičnih boca do ambalaža, emitira stakleničke plinove kada je izložena sunčevoj svjetlosti,

Objavljeno 03.08.2018
Antonela Verković

Znanstvenici su sada otkrili da uobičajena plastika emitira snažan staklenički plin metan, a s vremenom i etilen, a što pridonosi globalnom zagrijavanju Zemlje. Plastika je dio naše svakodnevice, a nove studije pokazuju kako je ona jako štetna ne samo za oceane i prirodu, nego i za naše zdravlje. Problemi oko plastike i onečišćenja dobili su veću pozornost ekologa zbog očitog povećanja onećišćenja.

Potvrđeno je da Tihim oceanom pluta gigantski otok plastičnog otpada koji je veći nego li se pretpostavljalo.

Plastika koju upotrebljavamo svakodnevno, od plastičnih boca do ambalaža, emitira stakleničke plinove kada je izložena sunčevoj svjetlosti.

Studija, objavljena u stručnom časopisu PLOS ONE, pokazala je da su plastike – beznačajan subjekt globalne emisije metana – zbog male količine proizvodnje. Međutim, Jonathan Nichols, izvanredni profesor na sveučilištu Columbia, napominje ipak da su najnovija otkrića ”itekako važna”.

– Ne možemo riješiti problem stakleničkih plinova sve dok ne definiramo svaki njegov segment – rekao je Nichols za Thomson Reuters Foundation.

Emisije metana, većinom uzrokovane izgaranjem fosilnih goriva, glavni su pokretač globalnog zatopljenja.

Prethodna studija pokazala je da je više od 9 milijardi tona plastike proizvedeno od 1950., a većina te plastika završava odbačena na odlagališta ili u okolišu.

Znanstvenici su opetovano upozoravali da izlaganje nekim plastičnim kemikalijama, poput bisfenola A (BPA) šteti zdravlju.

Znanstvenici su u ožujku ustanovili da je plutajući plastični otok u Tihom oceanu čak 16 puta veći nego što se prethodno mislilo i upozorili da prijeti stabilnosti hranidbenog lanca.

(Hina)

Tagovi: globalno zatopljenje, ocean, otpad, plastika,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE