Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Lokalne vijesti

Županijski stožer CZ Zadarske županije: Pritisak na zadarsku bolnicu sve veći

Dnevno do 15-ak mlađih pacijenata s težom kliničkom slikom...

Objavljeno 07.04.2021
Ivona Amidžić

Na području Zadarske županije 149 je novih slučajeva zaraze koronavirusom, a većina novooboljelih kontakti su prethodno zaraženih osoba, izvijestio je u srijedu Županijski stožer Civilne zaštite koji upozorava da je pritisak na zadarsku bolnicu sve veći.

U posljednja 24 sata testiran je 631 uzorak, pod aktivnim je nadzorom 2397 osoba, a od bolesti se oporavilo 360 osoba.

Među novooboljelima 92 ih je u Zadru, sedmero u Sukošanu, šestero u Zemuniku Donjem, po petero zaraženih potvrđeno je u Benkovcu, Bibinjama i Sv. Filipu i Jakovu, četvero u Kalima, po tri osobe u Obrovcu, Ninu, Novigradu, Starigradu i Škabrnji, po dvoje u Poličniku i Privlaci te po jedna osoba u Biogradu, Jasenicama, Kukljici, Posedarju, Ražancu i Stankovcima.

U Općoj bolnici Zadar na svim covid odjelima hospitalizirano je 78 bolesnika, od kojih je sedmero na respiratoru, a u Specijalnoj bolnici za ortopediju Biograd na Moru na liječenju je 26 pacijenata.

Dnevno do 15-ak mlađih pacijenata s težom kliničkom slikom

Voditelj Službe epidemiologije Zavoda za javno zdravstvo Zada Alan Medić ističe da je stanje u bolnicama posljedica situacije na terenu i povećanog broja oboljelih u posljednjih 10-ak dana, a u Županijskom stožeru napominju da je pritisak na zadarsku bolnicu sve veći te da se dnevno prima do 15-ak mlađih pacijenata s težom kliničkom slikom.

Zbog toga će se će se uskoro morati otvoriti još jedan covid odjel, što će usporiti redoviti rad bolnice te produljiti liste čekanja.

“Ohrabruje informacija da nam do kraja mjeseca stiže nešto manje od 20.000 doza cjepiva te da ćemo već sljedeći tjedan na punktu za cijepljenje na Višnjiku cijepiti i do 400 ljudi na dan, a 12. travnja počet će docjepljivanje”, najavio je  epidemiolog Medić.

Procjenjuje da bi se s dozama koje će stići u svibnju i u suradnji s liječnicima obiteljske medicine koji cijepe svoje pacijente moglo dnevno cijepiti i do 1000 ljudi.

“Na taj način bi, kao što smo i planirali, do sredine lipnja procijepili 50 posto stanovništva Zadarske županije. I to je jedini način na koji možemo zaustaviti ovu epidemiju”, poručuje epidemiolog Medić.

U Županijskom stožeru ističu i dobru suradnju sa Specijalnom bolnicom za ortopediju Biograd na Moru, u koju se premještaju pacijenti s blažom kliničkom slikom, no i ta zdravstvena ustanova ubrzano puni svoje kapacitete predviđene za covid bolesnike i obje bolnice već su sada dosegle razinu oboljelih u drugom valu epidemije.

(Hina)

foto: unsplash

Tagovi: covid, koronavirus, oboljeli, pritisak, zadarska opća bolnica, zadarska županija, zaraženi,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE