Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Lifestyle&Tech

Capak najavio nove mjere: Maske u svim zatvorenim prostorima, ali i nekim otvorenim…

O novim pravilima za nošenje maski u zatvorenim prostorima razgovara se u sklopu priprema za hladni dio godine

Objavljeno 06.10.2020
Ivona Amidžić

Ravnatelj HZJZ-a i član Nacionalnog stožera Civilne zaštite Krunoslav Capak najavio je u utorak da će nošenje maski biti uvedeno za sve zatvorene prostore, kao i za mjesta na otvorenim prostorima gdje je nemoguće izbjeći bliski kontakt, poput stajališta za tramvaje i autobuse.

“Nošenje maski je sasvim sigurno korisno i bit će uvedeno posebno za zatvorene prostore, a i za mjesta na otvorenim prostorima gdje je nemoguće izbjeći bliski kontakt (stajalište autobusa ili tramvaja) u formi preporuke”, rekao je Capak novinarima nakon konferencije za novinare u povodu obilježavanja Dana ružičaste vrpce.

Predstavnici Nacionalnog stožera razgovarali su s ugostiteljima o nošenju maski u restoranima, kafićima i sl. pri čemu, kaže Capak, oni nemaju ništa protiv. Naravno, to se ne bi odnosilo za vrijeme konzumacije jela i pića već prilikom dolaska ili odlaska, odlaska na toalet, pušenje i sl.

Capak je rekao da se o novim pravilima za nošenje maski u zatvorenim prostorima razgovara u sklopu priprema za hladni dio godine i dolazak drugih respiratornih infekcija. Stoga će o tome nastaviti kontakte s Hrvatskom biskupskom konferencijom, ugostiteljima i sl.

Vezano uz moguće kazne, Capak kaže da su ugostitelji bili za pojačanje kontrola Državnog inspektorata inače će stradati oni koji se drže mjera, a ne oni koji ih se ne drže.

Također je ustvrdio kako su napisi na nekim portalima i u dnevnim listovima o prijetnji smrću koju je dobio “notorna laž”. “Primio sam prijetnju smrću, ali prije mjesec dana, tada sam to prijavio policiji koja o tome provodi istragu. O tome ne mogu govoriti”, kazao je Capak.

Što se tiče nadolazeće sezone skijanja, smatra da samo skijanje nije rizično ali jest putovanje, boravak u hotelu, kafićima, noćnim klubovima ili vožnja u gondolama koje primaju oko 50 ljudi i sl. “Neke stvari koje su rizične mi epidemiolozi ne preporučamo”, rekao je.

Beroš: Nošenje zaštitnih maski je poruka da smo odgovorni

I Beroš je novinarima istaknuo važnost nošenja maski u borbi protiv koronavirusa poručivši da će, ovisno o epidemiološkoj situaciji, preporučati nošenje maski i u drugim okolnostima.

Beroš kaže da su mnoge dodatne mjere “na tapeti” te će se aktivirati kada za to bude potreba, tj. kada epidemiološka situacija bude ukazivala na to.

Najpouzdaniji način zaustavljanja širenja koronavirusa je održavanje fizičke distance, ali postoje i okolnosti kada distancu nije moguće održavati. “Tada je maska izrazito važna. Maska je poruka da smo odgovorni, prvenstveno prema drugima, a manje prema sebi”, kazao je.

Na pitanje trebaju li se pacijenti testirati prije nego li uđu u bolnice, odgovorio je kako to jedino može definirati struka. Smatra kako zdravstveni sustav nikako ne bi smio biti dodatni problem u borbi s epidemijom koronavirusa već mora biti rješenje tog problema.

Upitan što je utvrdio izvanredni nadzor u Županijskoj bolnici Čakovec, gdje je zbog pogreške u terapiji preminuo pacijent, odgovorio je kako je zdravstvena inspekcija još uvijek u tijeku, kao i izvidi Povjerenstva za unutrašnji nadzor.

“Situacija je kompleksna, očekuju se nalazi toksikološke analize i još nekih pretraga, koji mogu trajati duži period. Najveći dio izvida je obavljen”, rekao je.

Komentirajući ponašanje američkog predsjednika Donalda Trumpa u vezi koronavirusa, Beroš je ocijenio kako se Trump ne ponaša u skladu s preporukama zdravstvene struke.

foto: screeshot

Tagovi: beroš, capak, epidemiološke mjere, Maske, nacionalni stožer, nove mejre,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE