Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Gospodarstvo

HAPIH potpisao sporazum o suradnji s njemačkim Saveznim institutom za procjenu rizika (BfR)

Mnogi izazovi s kojima se svaka država susreće, nerijetko nisu samo na nacionalnoj razini, već i europski, ako ne i svjetski. Stoga uspostava ove suradnje omogućuje stvaranje mreže stručnjaka koji te izazove mogu rješavati zajedno

Objavljeno 13.02.2023
Dorotea Hajduković

Sporazum o suradnji između Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu (HAPIH) i njemačkog Saveznog instituta za procjenu rizika (BfR) sklopljen je danas, u sjedištu HAPIH-a u Osijeku. Rezultat je ovo radnog posjeta ravnatelja BfR-a, prof. dr. Andreasa Hensela, s kojim stručnjaci iz HAPIH-a već imaju uspješnu dugogodišnju suradnju. Ovim sporazumom formalizira se postojeća suradnja i omogućuje njeno intenziviranje, kao i planiranje specifičnih zajedničkih aktivnosti vezanih za procjenu rizika u području sigurnosti hrane

„Mnogi izazovi s kojima se svaka država susreće, nerijetko nisu samo na nacionalnoj razini, već i europski, ako ne i svjetski. Stoga uspostava ove suradnje omogućuje stvaranje mreže stručnjaka koji te izazove mogu rješavati zajedno,“ istaknuo je prof. dr. Hensel na samom početku posjeta.

Podijelio je primjere dobre prakse iz svog bogatog iskustva te istaknuo pozitivne strane povezivanja triju institucija u jedinstvenu, Hrvatsku agenciju za poljoprivredu i hranu, jer se time omogućila bliža suradnja i multidisciplinarni pristup obavljanju aktivnosti u cilju podrške i unaprjeđenja poljoprivrednog i prehrambenog područja.
Tijekom tri dana boravka u Hrvatskoj, profesor Hensel posjetio je HAPIH-ove centre i laboratorije u Zagrebu i Osijeku ističući kako je potencijal za suradnju i veći nego što je inicijalno očekivao. HAPIH i BfR, institucije su sa sličnom misijom – odgovaraju nadležnom ministarstvu za poljoprivredu i hranu pružajući tehničku, stručnu i znanstvenu potporu, dok se istovremeno zalažu za poboljšanje sustava sigurnosti hrane i zaštite potrošača.

Upriličen je i radni sastanak sa predstavnicima akademske zajednice, a svoj posjet ravnatelj BfR-a zaključio je sastankom s ministricom poljoprivrede, Marijom Vučković i suradnicima.

„Savezni institut za procjenu rizika renomirana je institucija na globalnoj razini. Zahvalni smo što imamo tako uspješnu suradnju i podršku od najboljih,“ izjavila je ravnateljica HAPIH-a, dr.sc. Darja Sokolić, i dodala kako se veseli nastavku i intenziviranju suradnje.

Tagovi: BFR, HAPIH, hrana,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE