Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Viralno

Hrvatska je u ponoć postala članica eurozone i Schegena

Hrvatska je ponoć obilježila ulazak u schengenski prostor simboličnim skidanjem ploče na graničnom prijelazu Bregana, podizanjem rampe i zelenim svjetlom slobodnog prolaska na mjestu nekadašnje granične kontrole koja je noćas otišla u povijest

Objavljeno 01.01.2023
Andrija Lukretić

Nakon što smo i službeno postali 20. članica europodručja, monetarne unije članica Europske unije (EU), čime joj službena valuta i jedino zakonsko sredstvo plaćanja postaje euro, druga najvažnija svjetska valuta. Valja odmah napomenuti da se još dva tjedna može plaćati i gotovinom u kunama, no ostatak će se u pravilu vraćati u eurima. Razdoblje je to dvojnog optjecaja koje je započelo a danas i traje 14 dana, odnosno do 14. siječnja 2023. u 24 sata.

Budući da je dio bankomata zbog prelaska na euro ugašen te da je građanima dostupan manji broj bankomata njihovih banaka u odnosu na redovno poslovanje, od 15. prosinca 2022. do 15. siječnja 2023. ne naplaćuje se naknada za podizanje gotovine debitnim karticama na bankomatima drugih banaka u Hrvatskoj. Kartu aktivnih bankomata pogledajte na ovom linku.

Mnoge aplikacije mobilnog bankarstva i dalje ne rade

Ne radi aplikacija George Erste Banke, mojaRBa Raiffeisen banke, mZaba Zagrebačke banke, PBZ-ova aplikacija, aplikacija Addiko banke, ECC mobile aplikacija za Diners…

Hrvatska je ponoć obilježila ulazak u schengenski prostor simboličnim skidanjem ploče na graničnom prijelazu Bregana, podizanjem rampe i zelenim svjetlom slobodnog prolaska na mjestu nekadašnje granične kontrole koja je noćas otišla u povijest. U prvih 15-ak minuta nakon ponoći, desetak je automobila bez kontrole ušlo iz Hrvatske u Sloveniju, pozdravivši okupljene policajce zvukom trube. Rampe su podignute i na graničnom prijelazu s Mađarskom.

Hrvatska je od danas članica najvećeg područja slobodnog kretanja roba i ljudi u svijetu, u kojoj se nalaze sve članice Europske unije, osim Bugarske i Rumunjske, Cipra i Republike Irske, te još četiri države koje nisu članice EU: Švicarska, Island, Lihtenštajn i Norveška.

Tagovi: euro, schengen, Slobodan prolaz,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE