Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Justice

Irački predsjednik kaže da bi strani borci IS-a mogli biti osuđeni na smrt

'Borcima Islamske države "sudit će se po iračkom zakonu i mogu biti osuđeni na smrt ako će biti proglašeni krivim" za ubijanje Iračana'

Objavljeno 08.03.2019
Lucija Tokić

Irački presjednik Bahram Salih je rekao bi strani borci Islamske države (IS) kojima se sudi u Iraku mogli biti osuđeni na smrtnu kaznu, po razgovoru koji je objavio list The National iz Abu Dhabija u petak.

Borcima Islamske države “sudit će se po iračkom zakonu i mogu biti osuđeni na smrt ako će biti proglašeni krivim” za ubijanje Iračana, prenio je list Salihovu izjavu.

Od SAD-a podržane snage u Siriji predale su prošlog mjeseca Iraku oko 280 Iračana i stranaca osumnjičenih da su borci IS-a, rekla je iračka vojska. Očekuje se još takvih izručenja po sporazumu o transferu oko 500 zarobljenka koje drže odd SAD-a podržane snage u Siriji.

Premijer Adel Abdul Mahdi je rekao da će Irak ili pomoći u repatrijaciji tih zarobljenika koji nisu Iračani ili suditi onima za koje se sumnja da su počinili zločine protiv Iraka i Iračana.

Po iračkom zakonu oni bi mogli biti osuđeni na smrtnu kaznu.

Salihova izjava je prva javna potvrda da bi strani borci IS-a u Iraku mogli biti pogubljeni.

Irak, međutim, napominje da ne očekuje da će procesuirati sve borce IS-a prebačene iz Sirije. “To bilo bilo previše tražiti od Iraka”, rekao je Salih.

(Hina)

foto:  EPA/MURTAJA LATEEF

Tagovi: Bahram Salih, Irak, is, suđenje,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE