Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Trending

Japanski car Akihito odriče se prijestolja nakon 30 godina

Bit će to prva abdikacija otkako se 1817. car Kokaku odrekao trona

Objavljeno 28.04.2019
Alan Srčnik

Japanski car Akihito odreći će se idućeg tjedna Prijestolja krizantema na svečanosti nabijenoj tradicijom u carskoj palači u Tokiju, što će biti prva abdikacija japanskog cara u 200 godina.

Nakon 30 godina vladavine car Akihito (85) povlači se s trona 30. travnja.

Akihito će, odjeven u tradicionalno svečano ruho, objaviti povlačenje svojih precima. Bit će to prva abdikacija otkako se 1817. car Kokaku odrekao trona.

Sama svečanost trajat će jedva deset minuta. Počet će točno u 17 sati (10 sati po srednjoeuropskom vremenu) u najelegantnijoj dvorani carske palače, 370 četvornih metara prostranoj “Matsu-no-Ma” (Sobi borova).

Akihito će se odreći carskih regalija, drevnog mača i dragulja, ključnih dokaza carske vlasti, koje će u prostoriju unijeti u kutijama. Treći dokaz carske vlasti, sveto ogledalo, nikada ne napušta svoje mjesto u svetištu u palači.

U dvorani se očekuje tristotinjak uzvanika, članova svjetskih kraljevskih obitelji, japanske vlade i parlamenta, sudaca.

Prije nego što se Akihito posljednji put kao car obrati podanicima, kratak će govor održati premijer Shinzo Abe.

Akihito će tehnički ostati car dok sat ne otkuca ponoć. Tron tada automatski preuzima njegov sin Naruhito i počinje novo doba, nazvano “Reiwa” (prekrasna harmonija).

Formalna ceremonija Naruhitova ustoličenja bit će 1. svibnja u 10.30 sati po mjesnom vremenu i također će biti vrlo kratka. Naruhito, kojem će biti predani carski mač i dragulj, na samoj ceremoniji neće govoriti, ali će se podanicima obratiti kasnije u danu.

Naruhitovi roditelji, car emeritus Akihito i carica emerita Michiko, neće biti na svečanosti.

Akihito je preuzeo japansko prijestolje 8. siječnja 1989., kada mu je bilo 55 godina, nakon smrti oca cara Hirohita, za čije je vladavine Japan bio jedan od pokretača i gubitnika Drugog svjetskog rata.

Svoju je abdikaciju najavio u rijetkoj video-poruci u kolovozu 2016., rekavši da je zabrinut da bi ga starost i krhko zdravlje mogli spriječiti u obavljanju službenih dužnosti.

Car nema nikakvih političke ovlasti zbog čega čak niti ne može izravno abdicirati. Japanski je parlament u lipnju 2017. usvojio zakon koji mu je to omogućio.

Akihitovu vladavinu obilježilo je otvaranje carske obitelji i modernizacija društva, ali i nekoliko razornih prirodnih i najveća nuklearna katastrofa nakon černobilske.

Godine 1995. potres magnitude 7,3 po Richteru pogodio je grad Kobe, gdje je stradalo preko 6400 ljudi, dok je potres magnitude 9 po Richteru usmrtio oko 18.500 ljudi te izazvao katastrofu u nuklearnoj elektrani Fukushimi 2011.

(Hina)

Tagovi: akihito, car, japan,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE