Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Politika

Nasilje u Gazi ulazi u drugi dan uz raketne napade i zračne udare

Eskalacija nasilja dogodila se nakon što je u petak četvero Palestinaca ubijeno, a 51 ranjen u sukobima s izraelskim snagama duž granične ograde

Objavljeno 05.05.2019
Alan Srčnik

Palestinski militanti iz Pojasa Gaze zasuli su u subotu Izrael s više od 200 raketa, na što je izraelska vojska uzvratila zračnim udarima i tenkovskim granatama po tom palestinskom teritoriju.

Rakete su ranile troje Izraelaca, a u izraelskoj vatri ubijeno je troje Palestinaca, uključujući majku s bebom, rekli su dužnosnici u Gazi.

Eskalacija nasilja dogodila se nakon što je u petak četvero Palestinaca ubijeno, a 51 ranjen u sukobima s izraelskim snagama duž granične ograde. U palestinskoj vatri ranjena su dva izraelska vojnika.

Najnovija eskalacija, uoči svetog muslimanskog mjeseca Ramazana i izraelskog Dana nezavisnosti, prisilila je izraelskog premijera Benjamina Netanyahua da sazove hitan sastanak vlade.

Egipatski mirovni posrednici, koj su ranije uspijevali nagovoriti sukobljene strane na prekid vatre, rade na sprečavanju širenja sukoba.

Val nasilja uslijedio je nakon primirja tijekom izraelskih izbora u travnju i unatoč naporima Egipta i SAD-a da se postigne dugoročno primirje.

U zračnim napadima Izraela u petak su u Gazi ubijena dva militanta Hamasa, a jedan palestinski prosvjednik je ubijen u sukobu s izraelskim snagama uz granicu te enklave.

Izraelski zračni napadi bili su reakcija na pucnjavu iz južnog dijela Gaze u kojoj su ranjena dva izraelska vojnika, objavila je izraelska vojska.

Izraelske snage ubile su više od 200 stanovnika Gaze otkako su 30. ožujka prošle godine započeli veliki prosvjedi na granici, kažu zdravstveni djelatnici u Gazi.

Ta enklava u kojoj živi oko 2 milijuna Palestinaca već je godinama u blokadi, a smanjuje se i strana pomoć. Prema Svjetskoj banci, nezaposlenost iznosi 52 posto.

Izrael kaže da je blokada potrebna kako bi se spriječilo da se Hamas, s kojim je vodio tri rata u zadnjem desetljeću, domogne oružja.

(Hina)

Foto: EPA/MOHAMMED SABER

Tagovi: gaza, izrael, palestina,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE