Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Politika

Trump spreman zaustaviti novu povorku migranata

"Izgradit ćemo ljudski zid bude li trebalo. Da imamo pravi zid, ovo bi bio nevažan događaj", rekao je Trump

Objavljeno 05.02.2019
Tamara Lemajić

Administracija Donalda Trumpa rekla je u utorak da je spremna zaustaviti novu “karavanu” migranata iz Srednje Amerike zahvaljujući vojnom pojačanju na južnoj granici Sjedinjenih Država.

“Golemo mnoštvo dolazi preko Meksika u nadi da će preplaviti našu južnu granicu”, objavio je republikanski predsjednik na Twitteru, uoči tradicionalnog govora o “stanju nacije” u kojemu će napose biti riječ o migrantskom pitanju.

“Na sjeveru Meksika su 2.000 stranaca koji u sklopu povorke žele ući u Teksas”, rekla je poslije ministrica domovinske sigurnosti Kirsten Nielsen u priopćenju. “Spremni smo ih u tome spriječiti”.

“Poslali smo vojno pojačanje”, rekao je pak Trump na Twitteru. “Izgradit ćemo ljudski zid bude li trebalo. Da imamo pravi zid, ovo bi bio nevažan događaj”.

Republikanski milijarder vodi žestoku borbu s demokratskom oporbom koja ne želi financirati njegovo predizborno obećanje o izgradnji zida duž granice s Meksikom.

Demokrati su dobili prvu bitku kada su se izborili za prekid djelomične blokade rada savezne vlade koja je trajala 35 dana, ali nisu popustili u vezi sa zidom.

Pentagon je zatim najavio da će na granicu poslati još 3.750 vojnika, pa se njihov ukupni broj penje na 4.350 ljudi.

Trump prijeti da će proglasiti izvanredno stanje kako bi mogao financirati svoj projekt.

Desetci tisuća migranata koji bježe od siromaštva u Hondurasu, Gvatemali i Salvadoru ilegalno su ušli u SAD zadnjih godina i ondje su podnijeli zahtjev za azil, dodatno opterećujući imigracijski sustav.

(Hina)

Tagovi: američka vojska, donald trump, migranti,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE