Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Lifestyle&Tech

Zbogom tjeskobi!

Japanski znanstvenici otkrili da bi se lavanda mogla koristiti u liječenju tjeskobe

Objavljeno 26.10.2018
Lucija Tokić

Relaksirajuća svojstva lavande stvarna su i učinkovita, a ta mediteranska biljka mogla bi se uskoro koristiti i u liječenju tjeskobe, zaključili su japanski znanstvenici.

LAVANDA KAO VIŠENAMJENSKO SREDSTVO U UBLAŽAVANJU ZDRAVSTVENIH TEGOBA

Tvrde da miris ove biljke ljubičastih cvjetova učinkovito pomaže u ublažavanju zdravstvenih tegoba te kažu da bi se lavanda u dogledno vrijeme mogla koristiti kao sredstvo za sediranje pacijenta prije operativnog zahvata, kao alternativa tabletama ili kao sredstvo za liječenje tjeskobe, pišu britanski mediji.

Do ovih su zaključaka stručnjaci s japanskog Sveučilišta Kagoshima došli pošto su proveli eksperiment na laboratorijskim miševima, nastojeći otkriti pomaže li linalool, prirodni terpenski alkohol sadržan u ekstraktu lavande, u relaksaciji ovih glodavaca.

ISPITIVANJE NA MIŠEVIMA

Ustanovili su da su miševi koji su bili izloženi aromi lavande uistinu pokazivali manje znakova tjeskobe.

“U narodnoj medicini oduvijek se vjerovalo da mirisni sastojci iz biljnog ekstrakta lavande smanjuju osjećaj anksioznosti”, rekao je suautor istraživanja dr. Hideki Kashiwadani, dodavši da su on i kolege “kao i u ranijim studijama ustanovili da linalool ima vrlo učinkovit anksiolitički učinak na normalne miševe.”

Za razliku od sedirajućih lijekova, poput onih iz grupe benzodiazepina, koji djeluju slično alkoholu pa se osoba koja ih uzime nerijetko teško kreće, znanstvenici kažu da miris linaloola nije uopće utjecao na pokretljivost i koordinaciju pokreta miševa.

REZULTATI ISTRAŽIVANJA

Ustanovili su da je “anksiolitički” učinak linaloola kod normalnih miševa nestao kada im je prethodno dan flumazenil, lijek koji se koristi kao antidot kod predoziranja benzodiazepinima i koji blokira glavni neuroprijenosnik u mozgu tzv. GABA-u. Riječ je o receptorima moždanih stanica na koje ciljaju benzodiazepini.

“Rezultati naše studije upućuju na to da linalool ne utječe izravno na receptore GABA-e poput benzodiazepina, već ih aktivira preko olfaktornih neurona u nosnicama te djeluje opuštajuće”, objasnio je Kashiwadani.

Znanstvenici dodaju da je, prije početka testiranja linaloola na ljudima potrebno provesti dodatna ispitivanja kako bi se njegova upotreba pokazala sto posto sigurnom i učinkovitom.

Vjeruju da nas dosadašnje studije približavaju kliničkoj upotrebi linaloola u liječenju tjeskobe i stresa.

Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu Frontiers in Behavioral Neuroscience.

(Hina)

Foto: Pixabay

Tagovi: japan, lavanda, tjeskoba,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE