Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Sada ljeto

25. RoboCup – opet među najboljima na svijetu

Najveće svjetsko robotičko natjecanje koje je od iznimne važnosti za prijenos i razmjenu znanja u području robotike, umjetne inteligencije i automatizacije između obrazovnih i istraživačkih institucija na svim razinama

Objavljeno 25.07.2022
Dorotea Hajduković

Ovogodišnji, 25. po redu RoboCup održan je u Bangkoku (Tajland) 13-16. srpnja 2022., a na njemu se okupilo preko 3000 natjecatelja iz 45 zemalja svijeta. Ovo je najveće svjetsko robotičko natjecanje koje je od iznimne važnosti za prijenos i razmjenu znanja u području robotike, umjetne inteligencije i automatizacije između obrazovnih i istraživačkih institucija na svim razinama. Natjecanje je utemeljeno 1997., a hrvatske ekipe na njemu nastupaju od 2011. godine.

Od 2012. redovito se s tog natjecanja vraćamo s odličjima. Niti ove godine nismo prekinuli tu tradiciju i u Hrvatsku se vraćamo s dva pehara za osvojena 3. mjesta u Rescue Line i Rescue Maze kategorijama. Laskavo je godinama biti u vrhu svjetske natjecateljske robotike, ali sam put do tamo je dugotrajan i težak posao, pun odricanja. I raspored u Bangkoku je bio vrlo zahtjevan pa su natjecatelji morali dati sve od sebe kako bi održali koncentraciju tijekom višednevnog programa natjecateljskih aktivnosti i ostvarili najbolje rezultate u svojim kategorijama. Svake godine ovo natjecanje biva sve teže, koristi se sve složenija oprema i programska rješenja pa je postizanje vrhunskih rezultata vrlo složen edukativni i logistički poduhvat. Ali uspjeli smo, otišli opet do kraja i stali uz bok najboljima, ostavivši iza sebe zemlje koje značajno više ulažu u moderne tehnologije i sustav edukacije.

Na RoboCupu 2022. su nastupile dvije hrvatske ekipe i postigle sljedeće rezultate:
– U kategoriji Rescue Maze, 3. mjesto osvojila je ekipa ADI CRO team za koju su nastupili Antonio Dijanić, Dora Dijanić i Ivan Dijanić. Mentori ekipe su bili Jelka Hrnjić, Željko Krnjajić i Lovrek Dijanić.
– U kategoriji Rescue Line, 3. mjesto osvojila je ekipa Školska knjiga CRO team za koju su nastupili Borut Patčev, Juraj Kolarić i Franko Prikratki. Mentori ekipe su bili Ivica i Ivan Kolarić.
Ekipa Školska knjiga CRO team dodatno je nagrađena i posebnom nagradom za najinovativnije programsko rješenje.

Bitno je napomenuti da su bivši natjecatelji naših trofejnih ekipa, Matej Novosad i Ivan Kolarić od strane svjetske RoboCup federacije imenovani kao suci i voditelji natjecateljskih kategorija, što je još jedno priznanje našem dugogodišnjem radu i postignutim rezultatima.

“Radosni smo i ponosni što ovaj uspjeh možemo podijeliti s hrvatskom javnošću uz nadu da ćemo time privući što više djece u razne edukativne i natjecateljske aktivnosti koje organiziramo. Nadamo se i većoj percepciji značaja postizanja ovakvih uspjeha, ne samo na svjetskom nego na domaćim i ostalim međunarodnim robotičkim natjecanjima kako bi se ovim iznimnim talentima ostvarile želje za nastavkom obrazovanja i karijera u područjima vezanim uz robotiku. Moramo imati na umu da je robotika budućnost, ali i sadašnjost te je zbog svoje interdisciplinarnosti jedno od najprikladnijih polja za podučavanje zasnovano na STEM i projektnim osnovama”, rekli su u Hrvatskoj zajednici tehničke kulture.

Program je realiziran uz potporu Ministarstva znanosti i obrazovanja te Hrvatske zajednice tehničke kulture sredstvima javnih potreba u tehničkoj kulturi.

Tagovi: Bangkok, Hrvatska zajednica tehničke kulture, HZTK, RoboCup, robotika,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE