Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Politika

60 godina zatvora za bošnjačke dužnosnike zbog ratnih zločina nad Hrvatima i Srbima

Sud Bosne i Hercegovine osudio je na ukupno 60 godina zatvora sedmoricu ratnih bošnjačkih dužnosnika i jednoga stražara zbog ratnih zločina počinjenih nad hrvatskim i srpskim civilima u trima logorima nedaleko Sarajeva

Objavljeno 06.07.2018
Antonela Verković

Sud Bosne i Hercegovine osudio je na ukupno 60 godina zatvora sedmoricu ratnih bošnjačkih dužnosnika i jednoga stražara zbog ratnih zločina počinjenih nad hrvatskim i srpskim civilima u trima logorima nedaleko Sarajeva, objavili su u petak mediji pozivajući se na Balkansku istraživačku mrežu (BIRN) koja prati procesuiranje ratnih zločina.

Nakon šestogodišnjeg postupka, državni sud je nepravomoćno na po deset godina zatvora osudio nekadašnjeg predsjednika Kriznog stožera Općine Hadžići Mustafu Đelilovića i bivšeg zapovjednika Devete brdske brigade Armije BiH Nezira Kazića, dok su osam godina zatvora dobili nekadašnji načelnika policije u Hadžićima Fadil Čović, kao i upravitelj logora “Silosa” Bećir Hujić, dok su zapovjednik policije u Pazariću Mirsad Šabić i zamjenik upravitelja u “Silosa” Halid Čović osuđeni na po šest godina. Po navodima BIRN-a bivši zapovjednik logora “Krupa” Šerif Mešanović osuđen je na sedam, a nekadašnji stražar Nermin Kalember na pet godina zatvora.
Sva osmorica su osuđeni za zločine nad civilima srpske i hrvatske nacionalnosti, a oslobođeni krivnje za zločine nad ratnim zarobljenicima, s obzirom da je Vijeće utvrdilo kako su svi zatočenici bili civili.
Srpski civili su u trima logorima zatvarani nezakonito od 1992. godine, dok su hrvatski civili tamo nasilno odvođeni od 1993. godine.
Sutkinja Minka Kreho rekla je da je u logoru Silosu bilo oko 500 osoba srpske nacionalnosti, među kojima su se nalazile maloljetne osobe, žene i starci. Sudsko vijeće je utvrdilo da su neki zatočenici premlaćivani prigodom uhićenja, a da su ih tukli pripadnici policije i Teritorijalne obrane (TO).
U logorima su ih, prema sutkinji Kreho, stalno i sustavno bili zlostavljani civili. Pojasnila je da su civili premlaćivani u ćelijama ili su izvođeni van na premlaćivanje. Naglasila je da su zatvorenici udarani i prigodom odvođenja na prinudne radove, a pojedini su ranjeni, poginuli ili ubijeni.
“Osobe su bile zatočene u nečovječnim uvjetima, izgladnjivane, uskraćivana im je medicinska pomoć”, rekla je Kreho.
Na ovu presudu Suda BiH postoji mogućnost žalbe, a oštro ju je osudilo ministarstvo za braniteljska pitanja Županije Sarajevo.

(Hina)

Tagovi: bih, osuda, ratni zločini,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE